Avocat Dr. Daniel MOREANU: Contractele de închiriere încheiate de proprietarii persoanele fizice vor trebui înregistrate la A.N.A.F. începând cu data de 01 ianuarie 2023 !

Advertorial
Joi, 22 Decembrie 2022, ora 12:16
19463 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Contractele de închiriere încheiate de proprietarii persoanele fizice vor trebui înregistrate la A.N.A.F. începând cu data de 01 ianuarie 2023 !
FOTO www.moreanulaw.com

Printr-o modificare adusă Codului fiscal în luna iulie 2022 a fost reintrodusă obligaţia pentru proprietarii persoanele fizice de a înregistra contractele de închiriere la organul fiscal competent, spre exemplu în cazul închirierii apartamentelor sau spaţiilor comerciale.

Modificarea adoptată iniţial prin Ordonanţa Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 a fost ulterior aprobată de către Parlament prin Legea nr. 370 din 20 decembrie 2022, promulgată de Preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial din data de 20 decembrie 2022.

Ordinul Preşedintelui A.N.A.F. de aprobare a Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune a fost adoptat sub nr. 2031 din 17 noiembrie 2022 şi publicat în Monitorul Oficial în data de 05 decembrie 2022.

Astfel, proprietarii persoane fizice care obţin venituri din contracte de închiriere încheiate începând cu data de 01 ianuarie 2023 au obligaţia înregistrării acestora la organul fiscal competent unde persoana fizică rezidentă îşi are domiciliul fiscal. Procedura înregistrării trebuie să fie îndeplinită în termen de maximum 30 de zile de la încheierea sau modificarea contractului de închiriere.

Pentru contractele de închiriere încheiate anterior datei de 01 ianuarie 2023 şi care sunt în derulare la data respectivă obligaţia de înregistrare trebuie îndeplinită în termen de maximum 90 de zile.

Procedura de înregistrare presupune completarea în 2 exemplare a unei cereri însoţită de o copie a contractului de închiriere pe care contribuabilul o conformează cu originalul prin semnătură. Cererea de înregistrare se poate depune la registratura organului fiscal competent, prin poştă sau prin mijloace electronice.

Persoanele fizice care obţin venituri din arendare sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală nu au obligaţia înregistrării contractelor de închiriere, însă împreună cu proprietarii persoane juridice au dreptul de a înregistra contractele de închiriere prin aceeaşi procedură, în măsura în care doresc să beneficieze de prevederile Codului civil care conferă caracter de titlu executoriu contractelor de închiriere înregistrate la organul fiscal competent în privinţa obligaţiei de plată a chiriei şi de restituire a bunului la data expirării termenului contractual.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#contract inchiriere locuinta, #ANAF, #2023, #avocat , #ANAF