Contrabanda cu țigări, dezincriminată de statul român pentru o lună. Traficant moldovean: „Oăi, da’ mare proști!”

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 21:30
11009 citiri
Contrabanda cu țigări, dezincriminată de statul român pentru o lună. Traficant moldovean: „Oăi, da’ mare proști!”
Timp de 44 de zile, în 2022, România nu a avut legislație pentru contrabanda de țigări, urmare a unei decizii CCR. FOTO: Ionuț Mureșan

România nu a avut dispoziții legale care să incrimineze contrabanda cu țigări, indiferent de cantitate, în perioada 05.05.2022 – 17.06.2022, notează Tribunalul Iași în hotărârea de achitare a 29 de inculpați trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat.

Vidul legislativ se întinde de la data la care CCR a constatat că Legea Codului vamal nu e suficient de clară, până când Executivul a „reparat-o” prin OUG – mai exact 44 de zile.

Douăzeci și nouă de traficanți de țigări – contrabandiști și piețari din Iași – au fost achitați în primă instanță de Tribunalul Iași, pe data de 30 decembrie 2022, după ce judecătorul a constatat că, urmare a deciziilor Curții Constituționale, din dosarul DIICOT Iași au rămas doar coperțile.

Pe parcursul procedurii de cameră preliminară și a celei de judecată pe fond avocații contrabandiștilor au reușit să excludă din dosar interceptările.

Pe această temă, CCR a pronunțat următoarele decizii:

  • 2016 – SRI a fost exclus de la urmărirea penală.
  • 2018 – probele obținute cu tehnica SRI trebuie excluse fizic din dosare.
  • 2019 – „Protocoalele” SRI cu parchetele și instanțele sunt neconstituționale.

Pe de altă parte, CCR a stabilit că în perioada 2018-2022 România nu a avut legislație pe tema prescripţiei speciale. În 2018 CCR a constatat neconstituționalitatea dispoziţiilor art. 155 care reglementa termenele de întrerupere a prescripţiei, iar Legislativul nu a remediat problema până în 2022.

Ceea ce a „îngropat” definitiv dosarul traficanților de țigări din Iași a fost redefinirea contrabandei.

Este vorba de Decizia Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, prin care s-a constatat că dispozițiile art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României sunt neconstituționale.

Instanța de contencios constituțional a statuat că nereglementarea unui prag valoric sau temporal în ceea ce priveşte incriminarea poate da naştere unor situaţii absurde, în care chiar şi fapte mărunte intră în sfera ilicitului penal, aspect care, alăturat limitelor speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracțiunea în discuţie, restrâng posibilitatea unei individualizări adecvate a sancțiunilor aplicate”, resin judecătorii în motivarea de achitare a celor 29 de inculpați.

Ce trebuie să faci pentru a fi considerat contrabandist „cu acte în regulă”

Pentru punerea legii în acord cu decizia CCR a fost emisă o ordonanță de urgență (O.U.G. nr. 85 din 17 iunie 2022) care prevede un prag valoric pentru contrabandă.

Astfel, un contrabandist „cu acte în regulă” este acela care este prins în timp ce introduce sau scoate din țară, prin sustragere de la controlul vamal, mărfuri „de peste 20.000 de lei (în cazul produselor accizabile nesupuse marcării) şi mai mare de 40.000 de lei (în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri)”.

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 683/2018 s-a constat că „decizia CCR prin care este constată neconstituționalitatea unei norme de incriminare face ca, de la data publicării sale, fapta incriminată și considerată anterior socialmente periculoasă să nu mai existe, adică să producă efecte similare unei legi de dezincriminare”.

Judecătorul de la Tribunalul Iași a trecut în revistă cantitățile de mărfuri accizabile a căror introducere ilegală în țară poate fi considerată contrabandă.

„S-a apreciat de către Legiuitor că este necesară incriminarea infracțiunii de contrabandă asimilată prin stabilirea

  • unui plafon valoric (peste 20.000 de lei, în cazul produselor accizabile nesupuse marcării, şi mai mare de 40.000 de lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri)
  • sau cantitativ (10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri) de la care fapta dobândește caracter infracțional.

Însă, având în vedere că legea penală nouă nu poate retroactiva, decât în măsura în care ar reglementa dispoziții mai favorabile, ceea ce nu e cazul, în baza principiului activității legii penale, se constată că vor putea fi din nou sancționate faptele de contrabandă, dar numai cele săvârșite sub legea nouă, nu și cele săvârșite sub legea veche, cum e cazul de față, când faptele au fost săvârșite anterior datei de 17 iunie 2022”, reține instanța în hotărârea de achitare.

Temeiul achitării – fapta nu e prevăzură de legea penală

Cum contrabandiștii de la Iași au săvârșit faptele în perioada 2013-2014, lor nu li se aplică legea nouă (cu pragurile valorice), nici legea veche (neconstituțională), ci legea mai favorabilă.

„Cum de la datele presupuselor fapte pentru care au fost trimişi în judecată pentru acuzaţia de contrabandă şi până la pronunţarea unei soluţii de prima instanţă au fost în vigoare mai multe legi penale, în una dintre ele faptele imputate de acuzare inculpaţilor nemaifiind prevăzute de legea penală, instanţa, în aplicarea art. 5 Cod penal, apreciază că aceasta este legea penală mai favorabilă inculpaţilor ce are aplicabilitate în cauză, cu consecinţa achitării”, se arată în documentul citat.

Mai mult, același raționament juridic se aplică tuturor inculpaților trimiși în judecată pentru contrabandă înainte de „repararea” legii prin OUG.

„Concluzionând, raportat la:

  • multiplele încadrări juridice pe care faptele concrete imputate inculpaţilor ar putea să le primească (tăinuire, evaziune fiscală, deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, nemarcate sau marcate cu marcaje false), fiecare din aceste infracţiuni având regimul propriu de sancţionare şi de incriminare,
  • la lipsa de previzibilitate a reţinerii în sarcina inculpaţilor a unei încadrări juridice sau a alteia,
  • la faptul că însuşi legiuitorul a intervenit prompt printr-o Ordonanţă de Urgenţă pentru punerea de acord a disp. art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, considerând că lipsa intervenţiei legislative ar conduce la pronunţarea unor soluţii de achitare pentru infracţiunea constatată neconstituţională,

instanţa apreciază că de la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, respectiv 05.05.2022, şi până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 85/17.06.2022, respectiv 17.06.2022, infracţiunea de contrabandă având ca obiect ţigarete provenite din contrabandă prev. de art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 a fost dezincriminată, indiferent de cantitatea de ţigarete deţinută sau transportată”, se mai arată în decizie.

Cum râdeau contrabandiștii de anchetatori

Într-o interceptare – exclusă de la dosar urmare a deciziilor CCR – inculpaţii râdeau de anchetatori și vorbeau despre modificările legislative care dezincriminau contrabanda.

Sacu Radu Dumitru (SRD): Mă doare în p… o căzut legea!

Enache Romeo zis Kuki (ER): Nu mai este penal...nu?

SRD: Comerț cu acte în regulă...ha..ha...ha...! DIICOT-ul nu are voie să mă asculte decât dacă îmi dă un telefon înainte...Ce proastă țară avem...să moara mama...râde lumea de noi cu c… Ești prost..? Da normal...că un kilogram de cocaină se ducea peste un miliard…Ce vrei..Winston, Monte Carlo..Plugarul…Gata! Nu mai vorbim cu cauciucul, cu pneuri, cu cherestea...! Da frate, mă doare în p..! DIICOT-ul este azi la muncă…? Nu! E liber!

ER: E liber...!

SRD: Ha...ha...haaaaa! Oăi, da’ mare proști!

ER: Deci s-a aprobat legea...nu?

SRD: Acum poți să îți dai seama cât de prosti am fost noi și de stresați de atâta timp…Pe ei îi durea fix în p…de noi. Noi nici nu existăm acolo pentru dânșii, știi? Mai venea câte un prost de-ăsta de polițai, alde tineri din ăștia...știi…dacă mă asculți...îmi bag p...în m...!!

ER: Așa...esti beat?

SRD: Nu, oăi, nu-s bat...Am țigări și nu am cui să le vând… Acum că o căzut legea și nu am cui să mai vând țigările...

ER: Da’ ce ai, oăi?

SRD: Plai, Plugarul, Monte Carlo, Ashima, Kent...nu mai știu! Totul e moldovenesc...Îti spun eu, nu boțite ca să zici că le-am scos de sub mașină...Nu le mai pun sub mașina de acum...Le pun pe banchetă!

ER: Le pui pe banchetă de acum!

SRD: Păi, dacă nu mai este ilegal...Îmi dă amendă, mi le confiscă și apoi mă judec cu Fiscul. Să îmi s…p…, să mă treacă la caiet...că vă dau...vă dau...!! Vă dau la m...!! Ne face dosare penale pentru evaziune fiscală...Ești nebun..? Nu mai faci penal pentru țigări, pe contrabandă de țigari... Faci pentru evaziune fiscală.

Stop Contrabanda: Record de capturi de țigări de contrabandă în 2024 în sudul țării
Stop Contrabanda: Record de capturi de țigări de contrabandă în 2024 în sudul țării
12 milioane de țigarete de contrabandă capturate în primele 3 luni ale anului 2024 la granițele de sud ale țării. Este cea mai mare cantitate de țigarete capturate la nivel național în...
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#contrabanda tigari, #Cod penal, #Cod Vamal modificat, #CCR, #neconstitutionalitate, #achitare, #contrabanda tigari Romania, #tribunalul iasi , #justitie