Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail

Joi, 23 Iunie 2022, ora 11:39
3496 citiri
Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail
O parte dintre candidații la Evaluarea Națională ar putea fi nemulțumiți de note FOTO Wikipedia

Elevii care nu au luat notă de trecere la Evaluarea Națională sau care sunt nemulțumiți de rezultate pot depune contestații.

Contestațiile se depun pe 23 iunie, între orele 16.00-19.00, și pe 24 iunie, între orele 08.00-12.00.

Contestația poate fi depusă fizic, la școală, sau la o adresă de e-mail care va fi pusă la dispoziția elevilor.

Este important de reținut că nota poate să crească în urma contestației, dar poate să și scadă.

Model contestație Evaluare Națională 2022

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a publicat un document tipizat, o cerere prin care elevii pot contesta rezultatul şi pot cere recorectarea lucrării sau lucrărilor.

Potrivit metodologiei, fiecare lucrare contestată este reevaluată de doi profesori, care vor pune o nouă notă. Evaluarea se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare. Notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

Dacă se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota iniţială şi cea de la contestaţii, președintele comisiei de contestații numeşte o a treia comisie, formată din alţi doi profesori cu experienţă, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestaţii.

„Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii.

Rezultatele finale urmează să fie publicate pe 30 iunie.

Rezultate Evaluare Națională

Rezultatele la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate joi, 23 iunie, atât pe evaluare.edu.ro, cât și la avizierul fiecărei unități de învățământ.

Peste 83% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

„În urma unei munci pe care o apreciez au reușit să calibreze foarte corect subiectele astfel încât să fie adaptate perioadei pe care au traversat-o elevii. Subiectele au fost extrem de bine formulate", a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu.

"La modul general, Evaluarea Națională a fost organizată, anul acesta, mai bine. Mult mai bine decât anul trecut", a subliniat ministrul Educației.

"Numărul candidaților înscriși este mai mare decât în anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021. Cu 24.000 mai mare decât numărul candidaților înscriși anul trecut", a spus ministrul.

La matematică avem 77,5% medii peste 5, mai exact 115.126 de elevi.

Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman, iar cea mai mare județul Cluj cu 92,7%. În București 91,6 a fost o pondere de 91,6%, iar în Brăila 91%.

Sunt 221 medii de 10. La Limba română 810 note de 10, și 2966 de medii de 10 la matematică, a mai precizat ministrul.

Amintim că media de la Evaluarea Națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu, restul de 20 de procente fiind media obținută de fiecare elev în clasele V-VIII.

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
#contestatie evaluare nationala 2022, #contestatie, #examen, #evaluare nationala, #evaluare nationala 2022, #note evaluare nationala , #Evaluare Nationala 2022