Contabilă din Prahova, reținută pentru corupție. Aceasta ar fi trimis sute de mii de lei în conturile sale și ale unei rude

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 16:51
2582 citiri
Contabilă din Prahova, reținută pentru corupție. Aceasta ar fi trimis sute de mii de lei în conturile sale și ale unei rude
Femeia este judecată deja într-un dosar similar deschis în 2019 FOTO Pixabay

O contabilă din judeţul Prahova a fost reţinută de către procurorii DIICOT sub acuzaţii de fraudă informatică, fals în înscrisuri şi spălare de bani după ce, timp de mai multe luni, a înşelat o firmă căreia îi ţinea contabilitatea.

Femeia şi-a angajat fictiv o rudă la respectiva societate şi a completat ordine de plată în baza cărora şi-a însuşit sume mari de bani.

Prejudiciul depăşeşte, conform datelor din anchetă, 350.000 de lei. Femeia a acţionat în mod similar şi cu o altă firmă, motiv pentru care a fost trimisă în judecată în anul 2019.

Dosarul instrumentat de procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, vizează infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, participaţie improprie la fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălarea banilor.

„În fapt, în perioada 2021-2023, o persoană bănuită, prestator de servicii contabile pentru persoana juridică vătămată, ar fi accesat baza de date privind contractele de muncă, depăşind limitele autorizării, cu scopul de a introduce în fals date nereale care atestau încheierea unui pretins contract individual de muncă între un membru al familiei sale şi societatea comercială”, informează un comunicat al anchetatorilor.

De asemenea, contabila este suspectată că, timp de un an, a completat ordine de plată în baza cărora a trimis bani în conturile sale şi ale unei rude.

„Totodată, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, ar fi accesat în mod repetat, cu depăşirea limitelor autorizării, sistemul de internet banking prin care persoana juridică vătămată efectua operaţiunile financiare, în scopul completării necorespunzătoare a ordinelor de plată, inducând în eroare administratorul societăţii, care a efectuat astfel plăţi, în contul bănuitei, dar şi al unui membru de familie al acesteia. De asemenea, în aceeaşi perioadă, ar fi creat aparenţa unor plăţi către furnizorii sau salariaţii societăţii comerciale, completând electronic mai multe ordine de plată, prin utilizarea datelor sale sau ale membrului de familie, cauzând astfel în dauna persoanei vătămate un prejudiciu de peste 350.000 de lei” precizează sursa citată.

Pentru a ascunde adevărata natură a circulaţiei şi a proprietăţii finale a sumelor pretins achitate către mai mulţi furnizori, contabila este suspectată că a întocmit documente false. În plus, falsificând prin imitare semnătura administratorului societăţii, şi-a mărit în mod artificial onorariul.

Procurorii DIICOT au reţinut-o pe femeie, solicitând arestarea sa preventivă. Tribunalul Prahova a emis, joi după-amiază, mandat de arestare pe numele acesteia.

În cursul anului 2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ploieşti au trimis-o în judecată pe femeie pentru săvârşirea unor fapte similare, în dauna unei alte societăţi comerciale, pentru care prestase servicii de evidenţă contabilă.

În octombrie 2020, femeia a fost condamnată la 4 ani si 8 luni de închisoare prin decizie a Tribunalului Prahova, dar şi la plata unui onorariu de aproape 40.000 de lei pe care firma pe care a înşelat-o l-a plătit avocaţilor. Contabila a atacat sentinţa, iar Curtea de Apel Ploieşti a trimis cauza spre rejudecare, la Tribunalul Prahova.

Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă, 27 aprilie, pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze. S-a întâmplat cu mai puţin de 48 de ore...
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Autorităţile anunță sâmbătă, 27 aprilie, că tasarea terenului a stagnat sub strada 23 August din oraşul prahovean Slănic. Joi dimineaţă strada s-a surpat parţial, formându-se un...
#contabila retinuta Prahova, #coruptie, #spalare de bani, #frauda informatica, #fals documente, #Prahova , #Justitie