Ce semnale ne dă corpul când consumăm prea mult zahăr. Avertismentele sunt adesea ignorate

Duminica, 23 Aprilie 2023, ora 23:55
10821 citiri
Ce semnale ne dă corpul când consumăm prea mult zahăr. Avertismentele sunt adesea ignorate
Femeie care mănâncă ciocolată FOTO Unsplash

Dacă este consumat în cantități mici, zahărul este un răsfăț pe care oamenii și-l pot permite din când în când. Totuși, o cantitate prea mare dăunează grav sănătății.

Excesul de zahăr este asociat cu inflamație, creștere în greutate și un risc crescut de boli cronice.

Cât zahăr este prea mult?

Experții recomandă între 24 și 50 de grame de zahăr pe zi, adică între 9 și 12 lingurițe. Poate că pare mult, însă oamenii nu realizează adesea cât de mult zahăr conțin alimentele pe care le consumă zilnic, deși nu sunt neapărat dulci. Estimările arată că omul de rând din SUA consumă circa 34 de lingurițe de zahăr pe zi.

Partea bună este că organismul dă anumite semnale atunci când primește prea mult zahăr. Partea mai puțin bună este că oamenii tind să le ignore sau să le pună pe seama altor lucruri.

Semnalele date de organism când primește prea mult zahăr

Ești lent și nu te poți concentra

S-ar putea să crezi că consumul de zahăr îți va da un val de energie. În realitate, dacă ai consumat o cantitate prea mare, te vei simți moleșit, lipsit de vlagă, la scurt timp după. Acest lucru este cauzat de o scădere bruscă a nivelului de glucoză din sânge. Când mănânci, corpul tău descompune carbohidrații până la forma lor cea mai simplă, zahărul glucoză. Consumul excesiv de zahăr va duce la creșterea rapidă a zahărului din sânge. Ca răspuns, corpul tău începe să producă insulină pentru a muta glucoza din sânge și în celule, unde poate fi folosită ca energie. Dar prea multă insulină face ca glicemia să scadă sub nivelurile normale, provocând o scădere a zahărului. Acest fenomen se mai numește și hipoglicemie, conform medical-news.org.

Îți este întotdeauna foame și ai poftă de dulce

Dacă simți că ai mai mânca întotdeauna ceva dulce în plus, chiar dacă ți-ai luat deja porția, este un semn. Zahărul activează partea creierului care răspunde la plăcere și elimină dopamină. Este un mecanism similar cu ceea ce se întâmplă în cazul dependenței de droguri sau alcool. În plus, zaharurile simple sunt digerate rapid, drept urmare senzația de foame se instalează rapid după. Zahărul poate perturba și hormonul leptina, care semnalează creierului că ai stomacul plin.

Nu mai percepi alimentele dulci ca având un gust atât de dulce ca înainte

Un lucru amuzant se întâmplă atunci când începi să tai zahărul din alimentație: alimentele dulci încep să aibă un gust mai dulce. Exact așa se întâmplă și invers. Creierul tău recunoaște și se adaptează gusturilor pe măsură ce mănânci. După ce ai mâncat ceva super dulce, creierul tău se așteaptă la același gust. De-a lungul timpului, consumul excesiv de alimente dulci va face creierul să perceapă continuu alimentele ca fiind puțin mai puțin dulci decât sunt în realitate.

Ai probleme cu somnul

Există un vechi mit conform căruia zahărul îi face pe oameni, în special pe copii, hiperactivi. Deși acest lucru nu este adevărat, zahărul vă poate oferi o explozie de energie de scurtă durată, urmată de o scădere bruscă. Aceste fluctuații ale zahărului din sânge vă pot face să adormiți mai greu. Mai mult, sunteți predispuși la treziri pe timpul nopții.

Ai o dispoziție schimbătoare

Zahărul are un impact puternic asupra creierului. Deci, nu este surprinzător că are un impact și asupra stării de spirit. Pe termen lung, mai multe studii sugerează că ar putea exista o legătură între dietele bogate în zahăr și depresie și alte tulburări ale dispoziției. Consumul ridicat de zahăr este asociat cu inflamația, care este legată de riscul de depresie. Consumul de zahăr afectează și celulele care eliberează dopamină. Dopamina este un neurotransmițător, o substanță chimică pe care celulele creierului o folosesc pentru a comunica, care joacă un rol important în sănătatea mintală. Unele zaharuri simple, inclusiv glucoza și fructoza, pot afecta, de asemenea, producția de BDNF, o moleculă care este esențială pentru funcționarea creierului. Nivelurile scăzute de BDNF sunt asociate cu depresia.

Ai tensiunea arterială mare

Consumul de zahăr are un impact la fel de mare precum cel de sare atunci când vine vorba de tensiunea arterială. Nivelurile de insulină și glucoză afectează capacitatea vaselor de sânge de a se dilata. Se crede că zahărul rafinat contribuie semnificativ la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, fructoza joacă un rol în blocarea producerii unei molecule necesare lărgirii vaselor de sânge și scăderii tensiunii arteriale.

Pielea ta îmbătrânește prematur

Dacă observi mai multe riduri și alte semne de îmbătrânire mai devreme decât te aștepți, dieta ar putea fi de vină. AGE sunt proteine ​​implicate în formarea colagenului. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen scade, rezultând lăsarea pielii și ridurile. Cercetările sugerează că dietele bogate în zahăr cresc numărul de AGE din organism, ceea ce poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii. De asemenea, zahărul dăunează elastinei, o altă proteină importantă pentru fermitatea pielii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#consum zahar, #dulciuri, #semne organism, #exces zahar sanatate , #stiri sanatate