Descoperire surpriză într-un studiu pe 400.000 de persoane: Legătura dintre consumul de legume și bolile de inimă

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 02:00
17026 citiri
Descoperire surpriză într-un studiu pe 400.000 de persoane: Legătura dintre consumul de legume și bolile de inimă
Consumul de legume nu ajută la prevenirea riscului de boli de inimă FOTO: Health

Un nou studiu condus de către o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, în rândul a 400.000 de adulți, a făcut o descoperire surprinzătoare legată de consumul mai mare de legume, care nu reduce riscul bolilor de inimă.

”Studiul nostru amplu nu a găsit dovezi privind un efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare”, a declarat Qi Feng, epidemiolog de la Departamentul de Sănătate a populației de la Universitatea Oxford și autorul principal al cercetării, potrivit News Medical.

Faptul că consumul de legume ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare ar fi, la prima vedere, plauzibil, deoarece ingredientele lor, cum ar fi carotenoidele și alfa-tocoferolul, au proprietăți care ar putea proteja împotriva acestor afecțiuni.

Dar, cu toate astea, noul studiu realizat pe scară largă și publicat pe 21 februarie 2022, în revista Frontiers in Nutrition, arată că un consum mai mare de legume fierte sau nepregătite este puțin probabil să afecteze riscul de boli cardiace.

Folosind datele de la Biobank din Marea Britanie, s-a cercetat modul în care genetica și mediul contribuie la dezvoltarea celor mai comune boli care pun viața în pericol. S-au urmărit în analiză factorii sociali și stilul de viață al participanților, pentru a evalua asocierea consumului de legume cu riscul ulterior de boli de inimă.

Cercetătorii au folosit informațiile privind 399.586 de persoane (dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare) legate de consumul mediu zilnic de legume.

Oamenii de știință au făcut o descoperire grozavă: Vești bune și rele despre creierul uman la bătrânețe

Aportul mediu total zilnic de legume, crude și fierte, a fost de 5; 2,3 și 2,8 linguri de persoană. Riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru cei cu aport mai mare de legume.

Cu toate astea, acest efect aparent a fost slăbit în mod substanțial atunci când au fost luați în considerare posibilii factori socio-economici, nutriționali și legați de sănătate și medicină.

Cele mai mari 9 secrete pentru minte și corp: Adăugați-le zilnic în viața voastră și veți trăi 100 de ani

Controlul acestor factori a redus puterea statistică a consumului de legume asupra bolilor cardiovasculare cu peste 80%, sugerând că măsuri mai precise ale acestor factori ar fi completat explicarea oricărui efect rezidual al consumului de legume.

”Studiul nostru amplu nu a găsit dovezi ale unui efect protector al consumului de legume asupra apariției bolilor cardiovasculare”, a spus dr. Qi Feng de la Universitatea Oxford.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#consum legume, #risc boli cardiovasculare, #boli inima, #boli inima prevenire, #consum legume proaspete , #stiri sanatate