Cum mai fură românii curent sau gaz în toiul crizei energetice: instalațiile clandestine făcute de "meseriași fără nicio calificare"

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 12:19
3992 citiri
Cum mai fură românii curent sau gaz în toiul crizei energetice: instalațiile clandestine făcute de "meseriași fără nicio calificare"
Contoare de gaze neturale FOTO:pixabay.com

Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie-octombrie 2022, sute de cazuri de consum fraudulos la gaze și curent electric.

Este vorba despre 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale şi 441 la energie electrică, iar valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al companiei, pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise către instituţiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică şi 103 pe cel de gaze naturale.

În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale şi 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale şi 339 pe segmentul de electricitate.

"De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalaţii clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică şi evident, fără nicio respectare a normelor de construcţie a instalaţiilor şi de siguranţă şi sunt executate de aşa-zişi "meseriaşi" ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale.

Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, iluzoriu, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care "beneficiază" direct de consumul fraudulos, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din apropiere", avertizează Delgaz Grid.

Potrivit sursei citate, performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile.

"Consumul fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru compania noastră, dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervenţiile ilegale afectează consumatorii oneşti prin întreruperi ale serviciului de distribuţie, parametri neconformi ai energie furnizate. Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei.

Pentru o reprezentare comparativă, 20.5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an)", subliniază compania.

În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia de aproape 20,5 milioane lei.

Consumul fraudulos reprezintă furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal, atrag atenţia reprezentanţii companiei de distribuţie.

În context, clienţii sunt sfătuiţi să nu lase persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale, să nu accepte soluţii de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici şi să nu accepte folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalaţiilor de energie electrică sau gaze naturale, cum ar fi izolaţie cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalaţia de gaz.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#consum fraudulos gaze, #factura curent, #fura curent, #instalatii clandestine , #stiri economice