Descoperire neașteptată privind consumul de cafea: Provoacă o afecțiune anumitor oameni

Vineri, 21 Iulie 2023, ora 02:22
4277 citiri
Descoperire neașteptată privind consumul de cafea: Provoacă o afecțiune anumitor oameni
Consumul de cafea ar putea produce dureri de cap anumitor oameni

O echipă de oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Varșovia, care a efectuat un studiu publicat în revista Nutrients pe 17 iulie 2023, a explorat eficacitatea consumului de cafea. Experții au constatat în mod surprinzător că cafeaua poate fi în parte și un declanșator al durerilor de cap, dar și un remediu.

Cofeina este o metilxantină naturală care este prezentă predominant în cafea. De asemenea, este prezentă în ceai, băuturi energizante și ciocolată. Cofeina ar putea fi compusul psihoactiv cel mai des consumat la nivel mondial, potrivit News Medical.

Consumul de cofeină atât ocazional, cât și regulat are un efect semnificativ asupra sistemului nervos. Interesant este că cofeina are un dublu rol. S-a constatat că ea poate induce și remedia durerile de cap. De exemplu, declanșează dureri de cap asociate cu migrenă, dar ameliorează durerile de cap hipnice, hipotensiunea intracraniană spontană și cefaleea post-puncție durală.

Nou tratament descoperit de medicii britanici: Cel mai mare progres pentru sănătate din ultimii 50 de ani

Echipa de cercetători a revizuit toate articolele relevante au fost obținute din diferite baze de date, cum ar fi PubMed, Google Scholar și MEDLINE, publicate între 1990 și mai 2023.

Consumul de cantități moderate de cofeină, adică aproximativ 200-400 mg pe zi, este considerat a fi sigur pentru adulții sănătoși, dar nu și pentru femeile însărcinate.

S-a observat că aportul de 50-100 mg de cofeină crește vigilența, energia, precizia reacțiilor și capacitatea de a te concentra mai bine. În plus, îmbunătățește performanța cognitivă, starea de spirit, starea fizică și memoria pe termen scurt și reduce oboseala.

Cu toate acestea, multe efecte adverse, cum ar fi anxietatea, nervozitatea, tremorurile, insomnia și tahicardia, au fost asociate cu consumul de doze mari de cofeină, adică 400-800 mg o dată.

Un aliment dulce special are beneficii nebănuite: Te ține departe de bolile de inimă, scade tensiunea și colesterolul VIDEO

Persoanele cu antecedente de convulsii sau hipotensiune arterială sunt sfătuite să nu consume în exces cofeină, deoarece poate induce efecte adverse. Un aport regulat de doze mari de cafeină a fost, de asemenea, legat de toxicitatea sistemului nervos central și fibrilația atrială la pacienții cu risc ridicat.

Consumul pe termen lung de cofeină declanșează o cascadă de procese fiziologice la pacienții cu migrenă, ceea ce duce la rezultate diferite, inclusiv agravarea durerilor de cap.

Deoarece cofeina prelungește starea de veghe, poate declanșa atacuri de migrenă prin mecanismul menționat mai sus.

Conluziile studiului arată că cafeaua poate declanșa și atenua durerile de cap. Deși o doză adecvată de cofeină poate atenua durerile de cap cauzate de migrenă și puncție post-durală, supradozajul poate duce la forme cronice de dureri de cap tensionale și atacuri de migrenă.

Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
O echipă de experți de la Universitatea de medicină din Suzhou, care a efectuat un studiu în Statele Unite, publicat în revista BioMed Central Public Health pe 17 aprilie 2024, a făcut o...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#consum cafea, #cafea beneficii, #consum cafea sanatate, #consum cafea beneficii, #consum cafea riscuri, #dureri cap , #stiri externe