Atenționare a medicilor pentru anumite persoane: Consumul a 2 cești de cafea pe zi poate dubla riscul de deces

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 01:42
11459 citiri
Atenționare a medicilor pentru anumite persoane: Consumul a 2 cești de cafea pe zi poate dubla riscul de deces
Persoanele cu tensiune arterială mare nu trebuie să bea 2 cești de cafea zilnic FOTO: Daily Mail

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Osaka din Japonia, care a realizat un amplu studiu publicat în Journal of the American Heart Association pe 21 decembrie 2022, a descoperit un lucru alarmant pentru sănătatea pacienților cu tensiune arterială mare. Astfel, experții au constatat că un consum de 2 cești sau mai mult de cafea zilnic poate dubla riscul de deces de boli de inimă pentru aceste persoane.

Cercetătorii japonezi au descoperit că persoanele a căror tensiune arterială era peste 160/100 mmHg - considerată extrem de ridicată - aveau de două ori mai multe șanse de a muri din cauza unei probleme cardiace în comparație cu persoanele cu niveluri mai scăzute, potrivit Daily Mail.

Interesant este că riscul crescut nu s-a aplicat persoanelor cu hipertensiune arterială care nu sunt considerate severe. Dacă cafeaua este sau nu bună pentru sănătate a fost mult timp dezbătut de oamenii de știință. Studiile anterioare au descoperit că mai multe căni de cafea în fiecare zi ar putea reduce mortalitatea de orice cauză, în timp ce altele au legat băutura de cancer.

Atenționare pentru oamenii cu probleme de inimă: Evitați 3 lucruri care duc la moarte prematură

Cofeina, cel mai notabil ingredient din cafea, este cunoscută pentru că ea crește tensiunea arterială și ritmul cardiac al unei persoane pentru o perioadă temporară de timp.

„Studiul nostru și-a propus să determine dacă efectul protector cunoscut al cafelei se aplică și persoanelor cu diferite grade de hipertensiune arterială; și a examinat, de asemenea, efectele ceaiului verde la aceeași populație”, a declarat doctorul Hiroyasu Iso de la Universitatea Osaka din Japonia, unul dintre autorii studiului.

„Din câte știm, acesta este primul studiu care a găsit o asociere între consumul zilnic de două sau mai multe căni de cafea și mortalitatea bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă”.

Studiul a inclus aproape 20.000 de participanți, peste 12.000 de femei și mai mult de 6.570 de bărbați care trăiau în Japonia între 1990 și 2009. Oricine avea o tensiune arterială mai mare de 140/90 mmHG a fost considerată a avea hipertensiune arterială.

Semnal de alarmă pentru sănătatea oamenilor: Un aparat electrocasnic poate provoca boli intestinale

Pacienții cu o tensiune arterială sub 160/100 mmHG au fost plasați în categoria 1, iar cei cu valori mai mari decât categoria 1, dar sub 180/110 mmHG au fost în categoria 2. Orice participant cu o tensiune arterială mai mare de 180/110 mmHG a fost plasat în categoria 3.

Pentru grupul cu cea mai mare tensiune arterială, cercetătorii au descoperit că consumul a două căni de cafea în fiecare zi a crescut riscul de deces prin boli de inimă în perioada de studiu de două ori.

Interesant, nu a existat un risc crescut notabil pentru persoanele care au băut doar o ceașcă. „Aceste descoperiri pot susține afirmația că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite consumul excesiv de cafea”, a continuat dr. Iso.

Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
Risc crescut de moarte prematură: 2 reguli neștiute legate de consumul de cafea și statul pe fotoliu, descoperite în SUA
O echipă de experți de la Universitatea de medicină din Suzhou, care a efectuat un studiu în Statele Unite, publicat în revista BioMed Central Public Health pe 17 aprilie 2024, a făcut o...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#consum cafea, #consum cafea sanatate, #hipertensiune arteriala, #tensiune arteriala ridicata, #boli inima, #risc deces , #stiri sanatate