România se află pe primul loc din Europa la consumul de antibiotice. Cât de gravă a devenit problema excesului de antibiotice

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 10:02 1326 citiri
Românii consumă lunar câte un pumn de pastile FOTO Pixabay

România se află pe primul loc în Europa în ce privește consumul de antibiotice, conform unui studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Potrivit datelor, citate de G4Media, țara noastră consumă zilnic peste 25 de doze administrate la 1.000 de locuitori, la fel de mult ca în urmă cu 10 ani.

Sursa citată avertizează că creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale continentului și că peste 35.000 de decese sunt atribuibile infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice estimate pentru anul 2020.

Potrivit datelor publicate de ECDC, în România se consumă cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori pentru anul 2021, similar cu anul 2012. Practic, în 10 ani, România nu a reușit să ia măsuri care să limiteze consumul excesiv și inadecvat al antibioticelor. Poate fi remarcat un ușor progres față de anul 2015, când s-a înregistrat un vârf al acestui interval, însă în ultimii ani nu se mai înregistrează nicio evoluție pozitivă.

Spre comparație, Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori) a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori.

În Olanda se înregistrează cel mai mic consum de antibiotice, de trei ori sub nivelul României, în timp ce situația din Bulgaria este cea mai îngrijorătoare, cu o creștere semnificativă în ultimii 10 ani.

Agenția europeană notează că situația din România și Bulgaria este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consumul de antibiotice se realizează în marea majoritate în comunitate, și nu în spital, în discrepanță majoră față de îmbunătățirea acestei situații în celelalte țări.

Studiul prezintă și consumul pe tipuri de antibiotice, care diferă în fiecare țară. În România, cel mai des se administrează penicilina.

Studiul integral.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News