Este posibil să amesteci medicamentele cu alcoolul? Un expert explică ce se întâmplă

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 01:11
7701 citiri
Este posibil să amesteci medicamentele cu alcoolul? Un expert explică ce se întâmplă
Consumul de alcool este interzis în timp ce se iau medicamente FOTO: Science Alert

E vremea Sărbătorilor de iarnă, iar oamenii închină un pahar de șampanie, de vin, în familie, vacanță sau la petrecere. Însă, există situații când oamenii sunt nevoiți să ia medicamente în această perioadă și se întreabă dacă le pot amesteca cu un strop de alcool.

Nial Wheate, profesor la Facultatea de farmacie din Sydney și Jessica Pace de la Universitatea din același oraș din Australia explică care este riscul consumului de alcool împreună cu medicamentele. Experții avertizează asupra faptului că medicamentele luate în același timp cu alcoolul, vă afectează grav organismul, putând chiar să vă pună viața în pericol, potrivit Science Alert.

Iată ce trebuie să știți dacă luați medicamente de Crăciun și plănuiți să beți. După ce luați un medicament, acesta ajunge la stomac. De acolo, corpul dumneavoastră îl transportă către ficat, unde medicamentul este metabolizat și descompus înainte de a ajunge în sânge. Fiecare medicament pe care îl luați este furnizat într-o doză care ține cont de cantitatea de metabolism care are loc în ficat.

Semnal de alarmă pentru sănătatea oamenilor: Un aparat electrocasnic poate provoca boli intestinale

Atunci când bei alcool, acesta este, de asemenea, descompus în ficat și poate afecta cât de mult din medicament este metabolizat. Unele medicamente sunt metabolizate mai mult, ceea ce poate însemna că nu ajunge suficient în fluxul sanguin pentru a fi eficiente.

Unele medicamente sunt metabolizate mai puțin. Aceasta înseamnă că primiți o doză mult mai mare decât cea prevăzută, ceea ce ar putea duce la o supradoză. Efectele alcoolului (cum ar fi somnolența) pot acționa în plus față de efectele similare ale unui medicament.

Dacă veți avea sau nu o interacțiune și ce interacțiune aveți, depinde de mulți factori. Acestea includ medicamentul pe care îl luați, doza, cât de mult alcool beți, vârsta, genele, sexul și starea generală de sănătate.

Femeile, persoanele în vârstă și persoanele cu probleme hepatice au mai multe șanse de a avea o interacțiune medicamentoasă cu alcoolul. Multe medicamente interacționează cu alcoolul, indiferent dacă sunt prescrise de medicul dumneavoastră sau cumpărate fără rețetă, cum ar fi medicamentele pe bază de plante.

Descoperire importantă pentru sănătate: O îndeletnicire reduce masiv riscul de moarte prematură

Consumul de alcool și administrarea unui medicament care deprimă sistemul nervos central pentru a reduce excitarea și stimularea pot avea efecte aditive. Împreună, acestea vă pot provoca somnolență suplimentară, vă pot încetini respirația și ritmul cardiac și, în cazuri extreme, pot duce la comă și la moarte.

Amestecarea alcoolului cu unele medicamente crește efectul acestor medicamente. Un exemplu este cu zolpidem, comprimatul de dormit, care nu trebuie luat cu alcool.

Alte medicamente interacționează deoarece afectează modul în care corpul dumneavoastră descompune alcoolul. Dacă beți alcool în timp ce utilizați astfel de medicamente, puteți simți greață, vărsături, înroșirea feței și gâtului, senzația de respirație sau amețeală, inima vă poate bate mai repede decât de obicei sau tensiunea arterială poate scădea.

Concluzia este una singură: nu luați medicamente împreună cu alcool, deoarece puteți avea probleme grave de sănătate, comă și chiar moarte prematură.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#consum alcool, #medicamente, #administrare medicamente, #alcool sanatate, #medicament, #bauturi alcoolice , #stiri sanatate
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
concluzia articolului este clara ...
Poza marin123
marin123
rank 5