Cum ajută rosturile de dilatație în construcții?

Advertorial
Joi, 30 Martie 2023, ora 18:09
4276 citiri
Cum ajută rosturile de dilatație în construcții?
FOTO: unplash.com

În ceea ce privește lucrările din beton, se presupune că acestea sunt trainice, sustenabile și există puține șanse să se deterioreze repede. Cu toate acestea, pe termen lung, orice construcție va fi afectată de deplasarea și contracția solului din cauza temperaturii, umidității, și altor fenomene naturale.

Dacă se iau măsurile necesare de siguranță în aceste condiții, imobilele dar și alte tipuri de construcții pot suferi modificări destul de serioase încât să provoace probleme. Una dintre soluții, în acest caz, poate fi prezența rosturilor de dilatație.

În continuare vom defini rosturile de dilatație, vom vedea care este rolul lor în construcții și ce tipuri de rosturi poți găsi pe piața materialelor.

Definiție rost de dilatație

Rostul de dilatație se referă la secționarea unei suprafețe din beton cu ajutorul anumitor materiale sau doar prin tăiere. În lipsa acestora sau în cazul unui montaj necorespunzător, este posibil ca suprafețele din beton să se deterioreze într-un timp scurt. Prin urmare, rosturile de dilatație vor contribui la bunăstarea oricărui tip de beton turnat, fie sub formă de dale, fie de sub formă de șape.

Rolul rosturilor de dilatație

Scopul rostului de dilatație este să prevină ca șapele sau dalele din beton să se deplaseze odată cu solul. Astfel, nu va mai apărea efectul de compresie în suprafața de beton care, în mod normal, duce la fisuri sau chiar la spargerea plăcilor. Așadar, aceste rosturi îndeplinesc atât un rol practic, cât și un rol de siguranță.

Tipuri de rosturi de dilatație pentru construcții și elemente din beton

Există mai multe tipuri de rosturi de dilatatie atunci când se lucrează cu beton, iar acestea se vor monta în funcție de caracteristicile lucrării. În cele mai multe cazuri, constructorul decide care este distanța la care trebuie realizate aceste rosturi, astfel încât suprafața să fie acoperită pe toată lungimea. Iată care sunt tipurile de rosturi de dilatație:

  • Rosturi de dilatație PVC

Dacă te pregătești să-ți pavezi curtea cu șape sau dale din beton și vrei să protejezi lucrarea, cea mai bună variantă o reprezintă rosturile de dilatație din PVC. Aceste rosturi se găsesc în magazinele de bricolaj, care oferă și sculele necesare procedurii.

Este esențial, totuși, ca pachetul ce cuprinde totalitatea rosturilor să fie disponibil odată cu începerea construirii cofrajului în care se va turna betonul.

În ceea ce privește montarea, aceasta se va face direct pe suprafața delimitată din cofraj, pe când stabilizarea acestora va fi realizată cu ajutorul unor mămăligi din mortar.

  • Rosturi de dilatație din pavele

Altă opțiune care îți va asigura pe termen lung dalele este crearea unui rost de dilatație din pavele. Aceste rosturi se pot folosi și fără să ai armătură. Pavelele prefabricate au, de obicei, suficient contact cu solul încât să-și mențină poziția fără un suport suplimentar. Cu toate acestea, este recomandată fixarea lor cu mortar.

În cazul rosturilor de dilatație din pavele, se obține un efect tehnic similar cu cel rezultat în cazul rosturilor din PVC. Diferența este că cele din pavele permit definirea unor suprafețe turnate în forme asimetrice, ceea ce în cazul pavelelor din PVC ar fi cam dificil.

  • Rosturi de dilatație rezultate prin tăierea betonului

O variantă de bază și poate cea mai ușoară în obținerea unui rost de dilatație este prin tăierea mecanizată a betonului turnat și întărit complet. Dezavantajul acestui tip de rosturi este că tăierea poate afecta zona adiacentă construcției. Așadar, este important să se ia măsurile de protecție necesare înainte de începerea procedurii.

  • Rosturi de dilatație din spumă polietilena expandata

Un profil de dilatație din spumă polietilena expandata are ca scop umplerea rosturilor sau poate ajuta la limitarea înălțimii acestora. De regulă, acest profile rosturi de dilatație sunt folosite la pardoseli, fațade sau la elementele prefabricate din beton.

Ca o lucrare să fie cât mai durabilă, trebuie să se respecte toate măsurile de protecție și de asigurare a calității. O metodă eficientă în menținerea pe loc a plăcilor sau dalelor din beton este folosirea rosturilor de dilatație. În funcție de caz, poți opta pentru rosturi din PVC, pavele sau rosturi obținute în urma tăierii betonului.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#constructii, #rosturi, #rosturi de dilatatie , #proiecte constructii