Cât va dura construcția primilor kilometri din A8. Umbrărescu s-a înscris la licitație, alături de firma-"parazit" care l-a blocat pe A7

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 14:40
20488 citiri
Cât va dura construcția primilor kilometri din A8. Umbrărescu s-a înscris la licitație, alături de firma-"parazit" care l-a blocat pe A7
Secțiune de autostradă în apropierea Carpaților, dată în folosință în Brașov FOTO Hepta

Oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au publicat lista societăților care s-au înscris la licitația pentru proiectare și execuție a primilor kilometri din autostrada A8, între Târgu Mureș și Ungheni.

"Capetele" tronsonului montan al autostrăzii A8, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 kilometri) și Leghin – Târgu Neamț (29,91 de kilometri) au fost scoase la licitația pentru proiectare și execuție pe 5 aprilie, după 2 luni de blocaj generat de solicitările de clarificări depuse de potențialii constructori.

Secțiunea 3, Leghin – Târgu Neamț, a avut ca termen de depunere a ofertelor data de 19 aprilie:

"Au fost depuse șase oferte pentru proiectarea și execuția Secțiunii 3 a A8 (Leghin-Târgu Neamț)

  • 1. Asocierea Danlin XXL SRL - Intertranscom Impex SRL (România);
  • 2. Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL (România);
  • 3. Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS (Turcia);
  • 4. Mapa Insaat VE Ticaret Anonim Sirketi (Turcia);
  • 5. Nurol Insaat VE Ticaret AS (Turcia);
  • 6. Tekfen İnşaat VE Tesisat AŞ (Turcia).

Câștigătorul contractului va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcția celor 29,91 de km ai acestei secțiuni.

Contractul finanțat din PNRR are o valoare estimată de aproximativ 2 miliarde de lei, fără TVA.

Autostrada 8 (Autostrada Unirii) Târgu Mureș – Târgu Neamț va traversa Carpații de la vest la est și va asigura o conexiune modernă între Moldova și Transilvania dar și cu infrastructura rutieră europeană de mare viteză", arată Cristian Pistol, șeful CNAIR, într-o postare pe Facebook.

Majoritatea comentatorilor remarcă înscrierea pe listă de ofertanți a firmei constructorului băcăuan Dorinel Umbrărescu, dar și a asocierii Danlin XXL SRL - Intertranscom Impex SRL. Cea din urmă este o societate înregistrată în județul Neamț, fără experiență în construirea tronsoanelor de infrastructură de mare viteză. În schimb, controlează piața din zonei Moldovei cu lucrări de anvergură limitată (în general de reparații și întreținere), dar localnicii se plâng de mari întârzieri și execuții de slabă calitate.

Danlin XXL a făcut parte dintr-un consorţiu de firme care a participat la consolidarea podului de peste Siret de la Luţca, județul Neamț, obiectiv care s-a surpat la puţin timp după terminarea lucrărilor, generând revoltă la nivel național.

Tot la nivel național, Danlin XXL SRL s-a mai remarcat prin blocarea prin contestație a începerii lucrărilor pe mai multe tronsoane din A7 (Autostrada Moldovei) câștigate de UMB.

Societatea este deținută în acte de un om de afaceri nemțean pe nume Dan Amurăriţei, dar surse locale arată că acesta s-ar afla în siajul baronului PSD Neamț Ionel Arsene, președintele de consiliu județean fugit din țară și prins ulterior după condamnarea la închisoare.

"Deci rezultatul va fi: UMB câștigător, Danlin contestă până și culoarea pixului, UMB rămâne câștigător. Contează că cei de la comisie să nu facă vreo eroare materială care să dea apă la moară lui Danlin", comentează un cititor la anunțul făcut de Cristian Pistol.

Asocierile turcești înscrise la licitație mai au contracte în România, inclusiv la autostrada A0, viitoare centură a Bucureștiului. Ritmul lucrărilor pe care le efectuează la inelul sudic este bun, două dintre cele trei tronsoane urmând a fi inaugurate în 2023.

Pentru celălalt tronson scos la licitație - Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, termenul de depunere al ofertelor este 27 aprilie. Ambele tronsoane sunt plătite prin PNRR și trebuie finalizate până cel târziu în 2026 pentru a se încadra în criteriile de finanțare.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#constructie a8, #Umbrarescu firme constructii, #lot 3 a8, #autostrada A8, #leghin targu neamt , #infrastructura