Prefectul de Arges, prins intre ciocan si nicovala in cazul Constantin Nicolescu

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 15:48
3964 citiri
Prefectul de Arges, prins intre ciocan si nicovala in cazul Constantin Nicolescu
Foto: ziarulargesul.ro

Cristian Soare (foto), prefectul judetului Arges, are de luat o decizie extrem de dificila in cazul presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu. In timp ce Agentia Nationala de Integritate asteapta ca Soare sa semneze ordinul prin care Nicolescu isi pierde mandatul, pesedistii din judet spun ca acest lucru nu se va intampla.

In urma cu 10 zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie (IICCJ) a mentinut raportul ANI prin care s-a constatat ca presedintele CJ Arges s-a aflat in conflict de interese, decizia fiind definitiva si irevocabila.

Cu toate acestea, nici pana astazi prefectul judetului nu a semnat hartiile in baza carora Constantin Nicolescu isi pierde functia. Mai mult, presedintele PSD Arges, Tudor Pendiuc, a declarat ca acest lucru nici nu se va intampla, iar daca s-ar intampla, Constantin Nicolescu ar ataca ordinul prefectului in instanta si ar ramane in functie pana la o decizie definitiva a acesteia.

Mai mult, vicepresedintele CJ Arges Florin Tecau a anuntat ca secretarul judetului nu a putut intocmi referatul solicitat de prefect pentru ca nu exista motive legale de incetare a mandatului lui Constantin Nicolescu.

Lider PSD: Nicolescu ramane presedintele CJ Arges, nu sunt motive legale pentru incetarea mandatului

Dupa doua saptamani de concediu de odihna, Constantin Nicolescu s-a prezentat vineri la serviciu si si-a reluat activitatea.

ANI: Daca nu emite ordinul, prefectul comite o infractiune

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a explicat pentru Ziare.com ca Legea 176/2010 este clara, iar prefectul trebuie sa emita un ordin prin care sa spuna ce decizie ia in acest caz.

Acesta ne-a explicat ca nu trebuie asteptata motivarea deciziei Inaltei Curti, pentru ca ea nu face decat sa mentina raportul ANI.

"Motivarea nu are relevanta. In astfel de cazuri, decizia ICCJ mentine un raport al ANI sau, dimpotriva, spune ca nu e adevarat. Noi am sustinut ca este un conflict de interese, deci, practic, Instanta Suprema nu face decat sa confirme acest lucru. Incetarea mandatului se face prin efectul legii. Legea 176/2010", a declarat Horia Georgescu.

Intrebat ce risca prefectul daca refuza sa puna in aplicare decizia Inaltei Curti, presedintele ANI a raspuns ca "Prefectul risca o amenda si, in plus, a nu pune in aplicare o decizie a unei instante judecatoresti, definitive si irevocabile, constituie infractiune".

O opinie similara a exprimat fostul prefect al Capitalei, Mihai Atanasoaei, intrebat fiind ce risca prefectul de Arges daca nu respecta decizia Inaltei Curti.

"Face un abuz in serviciu contra intereselor publice. Atata timp cat exista o hotarare definitiva, care nu mai poate fi atacata si care spune negru pe alb ca Constantin Nicolescu, sau oricare altul, este in conflict de interese, domnul prefect de Arges trebuie sa anunte guvernul si, in calitate de reprezentant al acestuia, sa anunte vacantarea postului. Daca nu face acest lucru, seful lui direct, premierul Ponta trebuie sa il dea afara si pe domnul prefect", a declarat Mihai Atanasoaei pentru Ziare.com.

"Insa domnul prefect trebuie sa stie ce risca. In plus, abuzul in serviciu contra intereselor public nu este singura infractiune pe care o comite, mai sunt cateva prevazute in Codul Penal.

Domnul prefect nu este un simplu angajat al statului, este reprezentantul Guvernului in teritoriu. Deci, practic, Guvernul, prin reprezentatul sau, nu executa o operatiune absolut legala. Prin urmare, incepand de la domnul prefect si pana la seful sau, Victor Ponta, nu se respecta legea, iar Victor Ponta ar fi in egala masura vinovat, daca legea nu e aplicata", ne-a declarat Mihai Atanasoaei.

Ce prevede legea

Raportul de evaluare 36828/G/II/22.03.2011 emis de ANI, prin care s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese de catre Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, a ramas definitiv ca urmare a Deciziei nr. 633/11.02.2014 a Inaltei Curti, decizia fiind definitiva si irevocabila.

Legea 176/2010 prevede la art.25, alin.3 ca "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective".

Totodata, art.29 alin.3 prevede ca neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#revocare Constantin Nicolescu ANI, #Constantin Nicolescu conflict interese, #prefect Arges revocare Nicolescu , #DNA