Constantin Nicolescu, in vizorul DNA inca din 2008

Vineri, 20 Mai 2011, ora 16:59
1499 citiri
Constantin Nicolescu, in vizorul DNA inca din 2008
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, trimis in judecata pentru fapte de coruptie alaturi de alti 10 inculpati, printre care patru fosti sau actuali primari, a intrat inca din noiembrie 2008 in atentia procurorilor Serviciului Teritorial Pitesti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"La data de 6 noiembrie 2008, organul de urmarire penala (...) s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca la nivelul Consiliului Judetean Arges s-au accesat fonduri PHARE pentru reabilitarea a patru institutii de invatamant (...) care ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005, cu incalcarea prevederilor legale. In cauza, urmare acestei sesizari, a fost constituit dosarul penal (...)", se arata in rechizitoriul inaintat de procurori la Tribunalul Arges.

Un al doilea dosar penal a fost deschis pe numele lui Constantin Nicolescu dupa ce procurorii s-au sesizat din oficiu, pe 2 aprilie 2009, cu privire la faptul ca, in calitate de presedinte al CJ Arges, acesta ar fi favorizat si inlesnit "mai multor firme detinute de persoane apropiate, de membrii ai familiei sau afini" obtinere unor contracte de modernizare a unor unitati de invatamant sau a altor obiective de infrastructura.

O alta sesizare din oficiu a venit in data de 19 iunie 2009 si a vizat legaturile dintre Constantin Nicolescu si omul de afaceri Cornel Penescu, la acea data arestat preventiv intr-o alta cauza penala. Potrivit rechizitoriului, Penescu i-ar fi oferit presedintelui CJ Arges, cu titlu de mita, suma de 280.000.000 de lei vechi, pentru ca institutia pe care o conducea sa achizitioneze de la una dintre firmele omului de afaceri marfuri in valoare de aproximativ 2.800.000.000 de lei vechi.

Cele trei cauze care il priveau pe Constantin Nicolescu au fost reunite pe 22 septembrie 2010, iar pe 24 ianuarie 2011 s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva presedintelui CJ Arges si a celorlalti inculpati.

Nicolescu si Penescu, trimisi in judecata pentru fraudare de fonduri europene

Procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA au dispus, pe 18 mai, trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de coruptie si fraudare de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale CE, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, luare de mita, toate in forma continuata, precum si de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

In acelasi dosar au mai trimisi in judecata Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti, pentru dare de mita in forma continuata, precum si Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung Muscel si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, au fost deferiti justitiei Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, Dobre Grigore, asociat si administrator la SC ZEUS SA Pitesti, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme, Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea, diriginti de santier.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Constantin Nicolescu DNA, #dosar penal procurori , #stiri Constantin Nicolescu