Condamnare definitiva pentru Constantin Nicolescu, fostul sef CJ Arges: 7 ani si 8 luni de inchisoare (Video)

Joi, 05 Februarie 2015, ora 12:30
19927 citiri
Condamnare definitiva pentru Constantin Nicolescu, fostul sef CJ Arges: 7 ani si 8 luni de inchisoare (Video)
Foto: Arhiva (Jurnalul National)

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, a fost condamnat, joi, la sapte ani si opt luni de inchisoare, in dosarul privind fraudarea unor fonduri europene.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva. Magistratii au dispus condamnarea lui Constantin Nicolescu la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, pedeapsa la care s-a adaugat un spor de doi ani si opt luni. Astfel, fostul sef al CJ Arges va executa sapte ani si opt luni de detentie, dupa care, timp de cinci ani, ii vor fi interzise unele drepturi.

Instanta a redus astfel pedeapsa fostului presedinte al CJ Arges, care a fost condamnat in prima instanta, in iulie 2014, la noua ani si jumatate de detentie.

Constantin Nicolescu, condamnat la 9 ani si jumatate de inchisoare

Social-democratul a fost gasit vinovat de fraudarea unor fondurilor Phare, iar prejudiciul in acest caz este de aproximativ un milion de euro.

In aceeasi speta, a fost condamnat si omul de afaceri Cornel Penescu, actionar majoritar al firmei Pic SA Pitesti, el primind o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare.

De asemenea, judecatorii l-au condamnat tot la patru ani de inchisoare si pe Gheorghe Dobre, asociat si administrator la Zeus SA, in timp ce un reprezentant al aceleiasi firma, Ion Nicolae, a fost achitat.

Magistratii au dispus pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru Gheorghe Nicut, primar in Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar la Campulung, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa din judetul Arges.

Totodata, Nicolescu si inca cinci condamnati trebuie sa plateasca peste 880.000 de euro Ministerului Finantelor. In plus, judecatorii au anulat cererile de finantare cu fonduri europene Phare a unui proiect care includea patru scoli din judetul Arges.

Acuzatiile DNA

Procurorii DNA au aratat ca, in cursul lunii martie 2009, Consiliul Judetean Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii, mai exact era vorba de reconstructia a doua poduri amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri europene, destinat strict reabilitarii obiectivelor de infrastructura rutiera si de mediu afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Constantin Nicolescu, judecat pentru deturnare de fonduri europene de 1 milion euro

Procurorii DNA au mai acuzat ca, in cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de Consiliul Judetean Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii comerciale Zeus SA, in conditiile in care, initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusa de Constantin Nicolescu.

Societatea inlaturata se prezentase cu o oferta financiara mai buna, respectiv cu 4,4 milioane de lei mai mica, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna CJ Arges.

Lucrarile de constructie au fost executate de catre Zeus SA si Dracones Construct Grup SRL Pitesti, cea din urma avandu-l ca asociat pe ginerele lui Nicolescu.

Mai mult, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era Setro Metal Group SA Campulung, firma controlata, de asemenea, de o ruda apropiata a fostului sef CJ Arges.

Cum i-a sarit Ponta in aparare

Constantin Nicolescu, care are mai multe dosare pe rolul DNA si al instantelor, a fost demis de la sefia Consiliului Judetean Arges, in februarie 2014, dupa ce judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis ca acesta se afla in stare de incompatibilitate si ca nu mai poate ocupa aceasta functie.

Constantin Nicolescu contesta in instanta incetarea mandatului la sefia CJ Arges

Ulterior, pemierul Victor Ponta i-a luat apararea colegului sau de partid, spunand ca lumea este alaturi de alesii locali, indiferent de armele care sunt folosite impotriva lor.

Ponta: Dreptate lui Costica Nicolescu si celorlalti multi le facem cand Basescu pleaca de la Cotroceni

Seful PSD a facut declaratia la lansarea candidatului PSD-UNPR-PC la sefia Consiliului Judetean Arges, in locul lui Constantin Nicolescu.

"Ce vreau sa imi demonstrati si mie si oricate arme au fost folosite impotriva primarilor si alesilor vostri, cred ca lumea este alaturi de voi", a mentionat el.

De asemenea, seful Guvernului a spus ca i se va face dreptate lui Nicolescu in ziua in care Traian Basescu va pleca de la Palatul Cotroceni.

"Eu cred ca atunci ii facem dreptate si lui Costica Nicolescu si celorlalti multi care nu au putut niciodata sa fie invinsi la vot si s-a incercat, ca in cazul multora, sa fie invinsi pe alte cai", a precizat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Constantin Nicolescu inchisoare, #Constantin Nicolescu condamnat , #DNA