Unicul fiu al lui Brancusi crede ca deshumarea artistului ar fi un gest necrestinesc

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:54
8315 citiri
Unicul fiu al lui Brancusi crede ca deshumarea artistului ar fi un gest necrestinesc
Foto: Arhiva

Unicul fiu al marelui sculptor Constantin Brancusi crede ca deshumarea tatalui sau, anuntata recent de noul ministru al Culturii, Mircea Diaconu, si aducerea ramasitelor pamantesti in Romania nu ar fi un gest crestinesc si ar incalca ultima dorinta a marelui artist.

"Nimeni nu are dreptul sa incalce ultima lui dorinta, aceea de a fi inmormantat la Paris, in cimitirul Montparnasse. Dorinta lui este si dorinta mea, asadar, voi lua pozitie cand intentia statului roman va deveni oficiala. Nu stiu exact ce voi face, nu ma grabesc sa-mi fac un plan, pentru ca nu cred ca se poate intampla asa ceva", a declarat John Moore (78 de ani), venit pe lume din relatia lui Brancusi cu pianista Vera Moore, scrie Libertatea.

Acesta mai spune ca deshumarea artistului la 55 de ani de la moartea sa ar fi un "gest necrestinesc". In plus, in opinia sa, chiar daca tatal sau ar fi dorit la un moment dat sa fie inmormantat in Romania, fiind refuzat de autoritatile comuniste de atunci, acest lucru nu mai conteaza in prezent.

"Chiar daca o fi dorit, la un moment dat, sa se reintoarca in Romania, si-a dat seama ca nu o sa fie bine primit. Ce stiu este ca el si-a luat apoi cetatenia franceza, iar ultima lui dorinta de cetatean francez a fost aceea de a fi inmormantat la Paris. Ar fi contrar vointei lui sa fie deshumat.(...) Pana sa inceapa demersurile oficiale, rog statul roman sa nu-i tulbure somnul de veci!", a mai declarat John Moore.

Constantin Brancusi, socotit unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a nascut la Hobita, in judetul Gorj, pe 19 februarie 1876, si s-a stins la Paris, pe 16 martie 1957, la 81 de ani.

Brancusi a renuntat la orice legatura cu tara sa natala in 1951, cand a fost criticat de Academia Romana, controlata de regimul comunist, pe motiv ca arta sa este decadenta. El si-a depus, pe 1 august 1951, pasaportul romanesc la ambasada de la Paris si a cerut cetatenia franceza, pe care a obtinut-o la 15 iunie 1952. Constantin Brancusi este inmormantat in celebrul cimitir parizian Montparnasse (foto), alaturi de alte mari nume ale culturii universale.

Problema repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi a fost pusa in urma cu cateva zile de ministrul culturii, Mircea Diaconu.

"Brancusi a cerut statului roman, in doua randuri, sa fie reprimit si statul roman a refuzat, pentru ca era reactionar. Daca nu ma insel, exista si dovezi ca pana in ultima vreme a cerut sa fie inmormantat in Romania. Asta ne trebuie, sa le gasim. Orice dovada a dorintei lui sa fie inmormantat la Hobita este foarte importanta pentru a incepe discutiile cu statul francez. Este nevoie sa fie de acord si francezii, e o cale lunga, care trebuie sa inceapa de aici, intai trebuie sa-l onoram noi aici pe Brancusi si apoi sa cerem sa ni se repatrieze osemintele lui", a declarat Mircea Diaconu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Brancusi adus Romania, #fiu Brancusi adus tara, #Brancusi deshumat adus Romania , #stiri Constantin Brancusi