Susara: Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta poate merge linistit la parastas

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 15:41
3693 citiri
Susara: Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta poate merge linistit la parastas
Foto: Ziare.com

Criticul de arta Pavel Susara a transmis, miercuri, un mesaj prin care atrage atentia ca opera Cumintenia Pamantului va fi "moarta" in Muzeul National de Arta, "unde a stat degeaba cincizeci de ani si de unde s-a ales si cu picioarele sparte".

"Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta, vizitata doar de cei care o stiu deja, se pot bucura si pot merge, linistiti, la parastas.

Lucarea se va expune la Muzeul National de Arta, exact acolo unde a stat degeaba cincizeci de ani si de unde s-a ales si cu picioarele sparte", a scris criticul de arta pe contul sau de Facebook.

"Ministerul Culturii nu a rezistat presiunii care s-a exercitat asupra lui in ultimele zile si a renuntat la cealalta idee excelenta, dupa aceea a subscriptiei, anume expunerea lucrarii la Muzeul Satului, intr-un spatiu amenajat special. Societatea romaneasca nu este inca pregatita pentru abordari curajoase, prefera solutiile comode. Sa fie primit!", a mai notat Pavel Susara.

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat miercuri ca opera Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi va fi mutata la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Bancii Nationale urmand a fi facut pana la finalul lunii octombrie.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Ca urmare a acestui anunt, in mediul online, au aparut mai multe voci critice referitoare la ideea de a muta sculptura, pentru care statul roman a decis sa plateasca 11 milioane de euro pana la finalul lunii noiembrie.

Intre acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi si ale directorului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, care sustin ca opera lui Brancusi trebuie sa fie expusa intr-un muzeu de arta.

"Ca urmare a argumentelor Consiliul Stiintific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astazi, a consultarilor si discutiilor purtate cu experti din domeniu in ultima saptamana, dar si a faptului ca mutarea la Muzeul Satului asa cum a fost intentionata ridica o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spatiului care nu pot fi rezolvate in intervalul stabilit, consider, in acest moment, ca revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brancusi la Muzeul Satului este una oportuna si echilibrata", a scris Corina Suteu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Susara Cumintenia Pamantului, #Cumintentia Pamantului mutata Muzeul de Arta, #Cumintenia Pamantului Muzeul Satului, #critic de arta Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului