Statul ar putea pierde "Cumintenia Pamantului": Mostenitorii se gandesc chiar sa o scoata la licitatie

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 18:56
9375 citiri
Statul ar putea pierde "Cumintenia Pamantului": Mostenitorii se gandesc chiar sa o scoata la licitatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul roman ar putea pierde "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi. Guvernul ar fi trebuit sa dea banii pentru opera pana marti, insa luni, la o intalnire dintre reprezentantii Executivului si mostenitorii sculpturii, s-a decis sa se mai astepte pana dupa sarbatori pentru gasirea unei solutii.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor operei, declarat ca, la intalnire, secretarul general al Guvernului si ministrul Culturii, Corina Suteu, i-au expus situatia actuala, fara a formula vreo propunere sau solicitare.

Avocatul a mentionat ca mostenitorii operei lui Constantin Brancusi vor analiza inclusiv cu un reprezentant al casei Artmark posibilitatea organizarii unei licitatii.

"Ne-au expus situatia. Practic, ne-au adus la cunostinta ca au formulat mai multe amendamente si atat. Senzatia mea a fost ca intre doamna ministru si reprezentantii Guvernului este o falie", a declarat Bogdan Grabowski.

El a precizat ca, pe termen scurt, nu vor fi luate decizii. "Asteptam sa treaca Sarbatorile, sa analizam. Sa fie investit si noul Guvern. Pe termen scurt, nu vom lua nicio hotarare. Vom analiza si cu reprezentantul Artmark ideea organizarii unei licitatii", a mai spus el.

"Trebuie sa avem, mai intai, un raspuns clar de la stat ca nu mai exista dreptul de preemptiune. Ii vom scrie si noului ministru al Culturii, oricare ar fi el", a mai afirmat Grabowski.

Legat de o eventuala licitatie care sa aiba "Cumintenia Pamantului" in prim-plan, avocatul a spus: "Opera a fost centrul unui scandal - facut nu de noi, ci de tot felul de oameni care au vorbit tot felul de lucruri. Nu stiu cat de oportun ar fi sa facem curand o licitatie".

La randul sau, Corina Suteu a declarat luni, la o conferinta de presa, ca procedurile privind achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" sunt stagnante, iar cateva persoane au cerut restituirea banilor donati. Ministrul si-a exprimat speranta ca opera de arta a lui Constantin Brancusi va fi pana la urma achizitionata de statul roman.

"Din pacate, lucrurile nu au evoluat de la ultimele declaratii ale prim-ministrului. In ultima luna situatia nu s-a schimbat", a adaugat ea, precizand ca Hotararea de Guvern prin care va fi concretizata modalitatea de restituire a banilor sa fie finalizata.

Data de 20 decembrie era termenul stabilit pentru semnarea actului de vanzare-cumparare a operei "Cumintenia Pamantului", insa Guvernul nu are inca banii, mai exact 11 milioane de euro.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Ai donat pentru Cumintenia Pamantului? E imposibil sa-ti recuperezi banii anul acesta

Ce vor face proprietarii Cuminteniei Pamantului daca Guvernul nu o cumpara pana la 20 decembrie

Guvernul da toti banii pentru Cumintenia Pamantului (Video)

Dacian Ciolos explica situatia "Cuminteniei Pamantului": Eu sper si sustin in continuare proiectul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stat pierde Cumintenia Pamantului, #Cumintenia Pamantului licitatie , #Cumintenia Pamantului