Returnarea donatiilor pentru Cumintenia Pamantului s-ar putea amana cu un an

Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 19:17
4106 citiri
Returnarea donatiilor pentru Cumintenia Pamantului s-ar putea amana cu un an
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Culturii a trimis o scrisoare Parlamentului in care solicita ca termenul pentru returnarea donatiilor facute pentru "Cumintenia Pamantului" sa fie amanat cu un an, pana la 31 decembrie 2017.

Solicitarea face parte dintr-o lista de amendamente propuse de Guvern la OUG privind achizionarea cunoscutei sculpturi.

Actualele prevederi prevad ca banii din donatii trebuie returnati pana cel tarziu la 31 decembrie 2016, in cazul in care Guvernul esueaza in cumpararea "Cuminteniei Pamantului".

Ministerul Culturii a propus Parlamentului ca acest termen sa fie avansat pentru 31 decembrie 2017, urmand ca toate procedurile, conditiile si termenele sa fie stabilite prin HG pana cel tarziu la data de 30 iunie 2017.

Persoanele care doresc returnarea banilor trebuie sa ceara acest lucru in mod expres, in scris, Ministerului Culturii in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii pentru aprobarea OUG.

Ministerul Culturii cere Parlamentului si sa discute Legea de aprobare a OUG in procedura de urgenta, astfel incat aceste amendamente sa fie adoptate intr-un timp cat mai scurt.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 16 noiembrie, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achizitia "Cuminteniei Pamantului", printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donatiilor si constituirea Fondului Brancusi pentru achizitia de opere de arta contemporana.

Propunerile de modificare a legii au fost trimise, pe 18 noiembrie, Camerei Deputatilor care este forul decizional pentru acest proiect.

Guvernul a amintit ca nu poate reglementa o serie de aspecte legate de proiect prin alte modalitati de legiferare, jurisprudenta Curtii Constitutionale limitand posibilitatea ordonantei de urgenta pentru proiectele care au ajuns la Camera decizionala din Parlament.

Peste 100.000 de persoane au donat pentru achizitionarea celebrei sculpturi, dar suma stransa in total a fost de circa 1,2 milioane de euro, fata de 6 cat era prevazut.

Termenul pentru cumpararea operei de arta de catre Guvern a fost prelungit pana la 20 decembrie

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#termen returnare donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului