Repatrierea osemintelor lui Brancusi, sustinuta si din America

Marti, 27 August 2013, ora 22:28
2212 citiri
Repatrierea osemintelor lui Brancusi, sustinuta si din America
Foto: Arhiva

Cea mai ampla actiune de repatriere a osemintelor lui Constantin Brancusi, condusa de Magdalena Oprisescu, cetatean romano-american, a inceput in America, a declarat marti, scriitorul Laurian Stanchescu, initiatorul demersului de reintoarcere in Romania a ramasitelor pamantesti ale marelui sculptor.

Potrivit lui Stanchescu, "dimensiunea internationala a Misiunii Constantin Brancusi - America este data si de faptul ca, in afara reprezentantilor comunitatilor romanesti din Statele Unite, semneaza si personalitati americane, cum este Marc Abraham, un celebru producator si regizor de la Hollywood".

Doi romani cer repatrierea osemintelor lui Brancusi

"Misiunea Constantin Brancusi - America este cea mai mare actiune culturala inceputa in afara Romaniei de romani, pentru Romania, mai ales ca Magdalena Oprisescu aduce semnaturi si din partea cetatenilor americani. Producatorul si regizorul american Marc Abraham a spus ca este onorat sa participe la repatrierea osemintelor marelui artist roman. Urmeaza sa primesc si celelalte liste cu semnaturi din America, acest demers luand amploare rapid in toate comunitatile romanesti din lume", a mai spus Laurian Stanchescu.

Guvernul a aprobat in luna mai un memorandum conform caruia o societate franceza de avocati ar urma sa reprezinte interesele statului roman in vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brancusi.

Osemintele lui Constantin Brancusi, repatriate, dupa cum si-a dorit sculptorul

"A fost aprobat un memorandum cu tema Unele masuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi. Guvernul a adoptat acest memorandum, astfel, se va incheia un contract de asistenta juridica intre Guvernul Romaniei si o societate franceza de avocati, ce va reprezenta interesele statului roman in vederea realizarii acestui obiectiv.

Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, in limita sumei de 90.000 de lei", a precizat la acea data purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.

El a mentionat ca initiator al acestei masuri a fost Secretariatul General al Guvernului, dar nu a putut preciza numele societatii franceze.

Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman

Laurian Stanchescu a depus in ianuarie o scrisoare de sprijin si la Secretariatul Casei Regale, reprezentantii acesteia anuntandu-l ulterior ca documentele au ajuns pe masa fostului suveran.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, sustine si el initiativa repatrierii ramasitelor pamantesti ale lui Constantin Brancusi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reinhumarea acestora in localitatea Hobita, din judetul Gorj.

Si Academia Romana sustine demersul repatrierii, o scrisoare in acest sens, semnata de presedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiindu-i transmisa lui Laurian Stanchescu.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#repatriere oseminte Brancusi America, #repatriere Brancusi SUA, #repatriere oseminte Brancusi , #stiri Constantin Brancusi