Osemintele lui Brancusi ar putea fi aduse in Romania, daca artistul isi va redobandi cetatenia romana

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 19:07
4032 citiri
Osemintele lui Brancusi ar putea fi aduse in Romania, daca artistul isi va redobandi cetatenia romana

Osemintele sculptorului Constantin Brancusi ar putea fi aduse in Romania, daca statul roman, prin Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, va constata ca artistul nu a renuntat la cetatenia romana sau ca aceasta nu i-a fost retrasa, a declarat Monica Camarascu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

Ea a mai afirmat ca, in cazul in care se constata ca Brancusi nu mai are cetatenie romana, la propunerea Guvernului, Parlamentul ar putea sa-i acorde titlul de cetatean de onoare si in aceasta situatie ar putea fi aduse osemintele artistului in Romania.

"In masura informatiilor pe care le vom obtine, respectiv de la Directia de Pasapoarte si alte autoritati, vom putea clarifica acest statut: daca a fost si si-a pastrat cetatenia romana, nu exista nicio retragere sau renuntare la cetatenie la momentul plecarii din Romania, atunci putem sa spunem ca el este in continuare cetatean roman.

In situatia in care informatiile primite sunt cele care duc la concluzia ca nu mai are statutul de cetatean roman, exista o singura varianta pentru aducerea osemintelor lui Brancusi in Romania, ca cetatean roman, a unei cetatenii cu titlul de onoare deci cetatenie de onoare care ar putea fi incadrata din categoria celor care se acorda strainilor pentru servicii deosebite aduse tarii si natiunii romane ca urmare a propunerii Guvernului, prin acordarea de catre Parlamentul Romaniei", a spus Monica Camarascu.

Solicitarea pentru reacordarea cetateniei romane marelui artist a fost facuta, joi, de catre Laurian Stanchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania, presedinte al Societatii Internationale "Constantin Brancusi" si director general al ziarului "Ideea".

"Constantin Brancusi era apreciat ca fiind cel mai mare sculptor al secolului XX, unul dintre cei mai mari din lume si peste toate acestea, forurile artistice l-au numit 'Parintele Sculpturii Moderne'.

In virtutea acestor temeiuri si a ultimei dorinte a marelui sculptor roman, spusa pe patul de moarte, 'mor cu sufletul neimpacat ca nu pot sa-mi dau sufletul in tara mea si voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea', va rog pe Dvs. care reprezentati poporul roman, sa impliniti dorinta acestui Parinte al Spiritului Romanesc si sa-i acordati Cetatenia Romana, un drept vital, furat pe nedrept, marelui artist", scrie Laurian Stanchescu in solicitarea adresata catre Autoritatea nationala pentru Cetatenie.

Conducerea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie face demersurile necesare pentru ca in urmatoarele saptamani sa obtina rezultatele cerute de la Directia Pasapoarte si Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

"Ca urmare a solicitarii inregistrate la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Autoritatea noastra face demersuri la institutii ale statului abilitate sa detina informatii si date vizavi de statutul juridic al lui Brancusi la momentul plecarii din Romania", a afirmat conducerea Autoritatii.

Demersurile ar putea dura cel putin trei saptamani, avand in vedere ca trebuie identificate documentele celor doua autoritati care dateaza de pe vremea plecarii artistului din tara.

"Este cunoscut faptul ca sculptorul roman Constantin Brancusi a vrut sa doneze statului roman la inceputul anului 1951 un tezaur artistic. Fiind refuzat si umilit, a trebuit sa lase toata opera, impreuna cu atelierul din Franta, acestei tari.

Mentionez ca in clipa cand se dezbatea cererea sa la Academia Populara Romana, prin care daruia poporului sau o opera impresionanta, socotita astazi una dintre cele mai mari din Istoria Culturii Universale, artistul avea cetatenie romana, la care renunta in 1952 pentru a-si proteja opera.

Toata viata, Constantin Brancusi a trait cu gandul la tara sa, de aceea a refuzat cetatenia franceza din 1904, cand a ajuns la Paris si pana in 1952, cand reprezentantii perioadei staliniste, nu ai poporului roman, ii refuza nepretuitul dar", mai scrie Stanchescu in solicitare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#oseminte Brancusi Romania, #repatriat Constantin Brancusi , #stiri Constantin Brancusi
Comentarii