Monumente pe timp de criza la Uricani

Joi, 11 Martie 2010, ora 19:41
2748 citiri
Monumente pe timp de criza la Uricani
Foto: Robintel.ro

Cel putin 140 de mii de lei vor mai fi investiti la Uricani in monumente de beton si marmura, in timp ce responsabilii de la Visarta cer demolarea copiilor dupa operele lui Constantin Brancusi.

Viceprimarul orasului, Corneliu Braia spune ca banii vor fi utilizati pentru placarea cu marmura a monumentului pe care l-a denumit generic "Poarta de intrare in Parcul National Retezat" si pe care specialistii din Primarie l-au amplasat in fata nou-contruitului bloc ANL.

"Nu ne-a cerut nimeni inca sa demolam constructia cu operele lui Brancusi pana la un anumit termen. Vom aloca bani in acest an de la buget pentru a realiza un sistem de pastrare a umiditatii solului pentru ca vegetatia din parc sa nu sufere din cauza caldurii", afirma Corneliu Braia.

Banii pentru monument vor fi alocati tot de la buget pentru ca cele trei "piscuri" care sunt reprezentate schematic in monumentul denumit "Poarta de intrare in Parcul National Retezat" sa fie placate cu marmura.

Pe de alta parte reprezentantii organizatiei care gestioneaza drepturile de autor ale lui Constantin Brancusi au cerut in urma cu doi ani autoritatilor de la Uricani sa distruga clonele operelor marelui sculptor. Pe langa cei de la Visarta si Primaria Targu - Jiu, proprietarul de drept al operelor lui Constantin Brancusi din Targu - Jiu si-a exprimat public dezacordul pentru contrafacerea ansamblului monumental si a protestat fata de acest aspect.

Cu toate acestea primarul Danut Buhaescu a declarat la vremea respectiva ca ce a facut el la Uricani nu sunt copii ale operelor celebrului sculptor, ci doar o masa cu niste scaune si o poarta si ca nici macar nu ar semana cu cele realizate de Brancusi.

Autoritatile locale din orasul Uricani, Valea Jiului au cheltuit nu mai putin de 500.000 de lei pentru a-i copia, aproape la aceleasi dimensiuni, operele sculptorului Constantin Brancusi, aflate la Targu Jiu. Ansamblul arhitectural este din marmura, amplasat intr-un parc amenajat chiar la doi pasi de primarie.

Proiectul a fost finantat de Guvern printr-o hotarare care aviza "Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#monumente Uricani, #copii Brancusi Uricani , #stiri Constantin Brancusi