Ministerul Culturii mai lucreaza inca la OUG pentru Cumintenia Pamantului

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 18:54
2414 citiri
Ministerul Culturii mai lucreaza inca la OUG pentru Cumintenia Pamantului
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Ministerul Culturii va veni saptamana viitoare cu o forma finala a ordonantei de urgenta care prevede achizitia operei "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi.

"Am avut o prima lectura a unui proiect de ordonanta sau de modificare a ordonantei, propus de Ministerul Culturii (in sedinta de miercuri a Guvernului - n.red.). Probabil ca saptamana viitoare o sa vina cu forma finala", a explicat premierul Dacian Ciolos, joi, dupa participarea la Bucharest Forum.

Guvernul a discutat in sedinta de miercuri un proiect de ordonanta de urgenta referitor la achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului", care insa nu a fost aprobat deocamdata.

OUG stipuleaza ca statul va da banii pentru cumpararea operei lui Constantin Brancusi de la actualii proprietari, iar apoi ii va recupera din donatii.

Proiectul de OUG a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Culturii.

"Diferenta intre sumele donate (...) si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget", se arata in proiectul de OUG, postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Ministerul Culturii mai arata ca "se impune ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara".

Pe de alta parte, daca, pana la data de 30 noiembrie 2016, statul nu reuseste sa cumpere sculptura, atunci campania de donatii se inchide, iar "sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor".

Amintim ca perioada de donatii pentru achizitionarea operei Cumintenia Pamantului s-a incheiat vineri, 30 septembrie. In acea zi, premierul Dacian Ciolos a multumit celor peste 100.000 de romani care s-au implicat in campanie si a anuntat ca Guvernul ia in considerare prelungirea perioadei de subscriptie.

Citeste si despre scandalul aparut dupa o donatie facuta de Ambasada Rusiei

Pentru achizitonarea Cuminteniei Pamantului realizata de Constantin Brancusi, statul roman trebuie sa plateasca 11 milioane de euro. Cinci milioane de euro vor fi dati de Guvern si sase urmau sa provina din donatii, doar ca s-au strans in jur de un milion de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ciolos Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului
Comentarii