La ce opera te gandesti cand auzi de Brancusi? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 13:53
8534 citiri
La ce opera te gandesti cand auzi de Brancusi? - Sondaj Ziare.com

Duminica se implinesc 136 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al Romaniei si unul dintre cei mai renumiti ai secolulului XX.

Nascut pe 19 februarie 1876, in satul Hobita, din judetul Gorj, la aproximativ 24 de kilometri de Targu Jiu, Brancusi a absolvit Scoala de Arte si Meserii din Craiova, in 1898, si Scoala Belle-Arte din Bucuresti, in 1902.

A fost ucenic al cunoscutului sculptor Auguste Rodin (1840-1917). El a parasit atelierul acestuia in 1907, spunand ca "sub umbra unui stejar nu poate creste decat iarba".

Printre cei cu care s-a imprietenit se numara pictorul si sculptorul italian Amedeo Modigliani, pictorul francez Marcel Duchamp, dar si pictorul si sculptorul spaniol Pablo Picasso.

In 1912, a realizat bustul generalului dr. Carol Davila, in 1914 a avut prima expozitie personala, la New York, iar in 1936 a fost inaugurata "Coloana fara sfarsit", de la Targu Jiu.

A murit la varsta de 81 de ani, pe 16 martie 1957, la Paris, dupa ce a obtinut cetatenia franceza in anul 1952. A fost inmormantat pe 19 martie, in cimitirul Montparnasse din Paris.

Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Romane. Totodata, el s-a clasat pe locul noua al campaniei "Mari Romani". Pe langa sculptura, un alt domeniu de activitate a lui Brancusi a fost fotografia.

Artistul a avut contributii impresionante la sculptura contemporana. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen, fiind un exponent al modernismului.

Printre creatiile sale se numara Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Domnisoara Pogany, Sarutul, Pasarea Maiastra, Muza Adormita sau Rugaciunea.

Ansamblul Sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial, proiectat si construit de renumitul sculptor roman.

Contine trei opere, Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii, situate pe aceeasi axa dispusa de la est la vest, pe o lungime de aproape 1.300 de metri. Ansamblul a fost inaugurat pe 27 octombrie 1938.

Coloana Infinitului, un adevarat "testament spiritual" al artistului, a fost construita in 1936. Este inalta de 29,33 metri si are 17 module romboidale din fonta, care reprezinta numarul anilor in care Romania a intrat in Primul Razboi Mondial (1916), plus inca o jumatate de modul - jumatatea anului respectiv.

Foto: panoramio.com

Poarta Sarutului, sculptata in 1938, are latimea de 6,45 metri, inaltimea de 5,13 metri si grosimea de 1,69 metri.

Foto: radioomega.ro

Masa Tacerii este lucrata in calcar si reprezinta masa dinaintea confruntarii cu batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este dispus in cele 12 clepsidre-scaune, care reprezinta apostolii in jurul lui Iisus Hristos, totul in tacere.

Foto: costin.ro

Domnisoara Pogany a fost creata in 1913 si a fost numita initial Mademoiselle Pogany, dupa numele pictoritei maghiare Margit Pogany, cunoscuta de Brancusi in 1911.

Foto: cvlpress.ro

Sarutul

Foto: haretzii.wordpress.com

In sufletul meu nu a fost niciodata loc pentru invidie, nici pentru ura, ci numai pentru acea bucurie pe care o poti culege de oriunde si oricand. Consider ca ceea ce ne face sa traim cu adevarat este sentimentul permanentei noastre copilarii in viata.

Constantin Brancusi

Pasarea Maiastra

Foto: realitatea.net

Am slefuit materia pentru a afla linia continua. Si cand am constatat ca n-o pot afla, m-am oprit; parca cineva nevazut mi-a dat peste maini.

Constantin Brancusi

Muza Adormita

Foto: educatia.wordpress.com

Nu vom fi niciodata destul de recunoscatori fata de pamantul care ne-a dat totul.

Constantin Brancusi

Rugaciunea

Foto: roxanaiordache.wordpress.com

Iubirea cheama iubire. Nu este atat de important ca sa fii iubit, cat sa iubesti tu cu toata puterea si cu toata fiinta.

Constantin Brancusi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Constantin Brancusi, #aniversare Brancusi, #opere Brancusi, #constantin brancusi sculptor , #stiri Constantin Brancusi