Isarescu nu da bani pentru Cumintenia Pamantului: BNR da profitul statului. Sa dea statul 5 milioane din el

Vineri, 26 August 2016, ora 22:43
7073 citiri
Isarescu nu da bani pentru Cumintenia Pamantului: BNR da profitul statului. Sa dea statul 5 milioane din el
Foto: Captura Youtube/Banca Nationala a Romaniei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca BNR nu are posibilitatea sa doneze pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, dar ca statul poate sa faca asta din profitul pe care il livreaza Banca Nationala.

Isarescu a raspuns unei intrebari puse de cercetatorul Andrei Oisteanu, la finalul unei conferinte pe care a sustinut-o, vineri seara, la Alba Iulia.

"Deci noi ii livram statului aproape tot profitul nostru, statul poate sa faca acest gest. In Europa, din pacate, bancile centrale nu pot sa dea decat profitul catre stat si catre societate. O sa ne mai gandim la propunerea dumneavoastra. Am rugamintea ca dumneavoastra sa sugerati ca din cei 80%, adica anul acesta nu stiu cat am dat bugetului de stat, 5 milioane sa fie dati pentru Cumintenia Pamantului ca sa nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie buna, mai ales ca vine de la dumneavoastra", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Andrei Oisteanu i-a recomandat guvernatorului BNR sa faca el aceasta propunere, iar Isarescu a promis ca va spune acest lucru Guvernului, dar ar trebui ca propunerea "sa vina si de la public".

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care este si membru al Academiei Romane, a sustinut, vineri, la Alba Iulia, o conferinta cu tema "Parcursul economiei romanesti si a BNR catre modernitate si catre Europa".

Sculptura Cumintenia Pamantului, de Constantin Brancusi, a fost evaluata la 20 de milioane de euro, iar proprietarii s-au inteles cu statul roman pe 11 milioane de euro pentru lucrare. Din suma totala, Guvernul Romaniei va plati cinci milioane de euro, iar pentru restul a lansat subscriptia publica nationala.

Lucrarea poate fi admirata in prezent la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei.

Donatii se pot face in conturi la opt banci din Romania, disponibile in lei, euro si dolari. Acestea se pot realiza prin transfer bancar sau prin depunere de numerar.

Pe 18 septembrie, la TVR va fi organizat timp de 8 ore teledonul "Cumintenia Pamantului" - un spectacol produs in intregime de televiziunea publica.

Totodata, Guvernul a lansat si o aplicatie menita sa stranga bani pentru Cumintenia Pamantului.

Campania de subscriptie publica se incheie pe 30 septembrie.

Ramane de vazut ce se va intampla cu sculptura, avand in vedere ca, marti, avocatul mostenitorilor operei, Bogdan Grabowski, a declarat ca statul roman trebuie sa plateasca, la 31 octombrie, 11 milioane de euro, chiar daca nu se va strange suma necesara prin subscriptia publica lansata de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Mugur Isarescu bani Cumintenia Pamantului, #donatii Cumintenia Pamantului Brancusi , #Cumintenia Pamantului