Expozitie Constantin Brancusi, la Muzeul Guggenheim din Bilbao

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 19:51
3924 citiri
Expozitie Constantin Brancusi, la Muzeul Guggenheim din Bilbao
Foto: guggenheim-bilbao.es

Muzeul Guggenheim din Bilbao prezinta expozitia Brancusi-Serra, considerata cea mai importanta a muzeului si care ii aduce pe cei mai importanti sculptori ai secolului trecut - Constantin Brancusi (1876-1957) si Richard Serra (n.1939) in fata publicului, in cadrul unui dialog deschis al creatiilor lor.

In Spania, expozitia este o premiera si pentru ca pentru prima oara se prezinta retrospectiv sculpturile lui Brancusi, subliniaza Muzeul Guggenheim intr-un comunicat.

Au fost alese in total peste 50 de lucrari ale celor doi sculptori, intr-o serie ce cuprinde creatiile semnificative pentru traiectoriile fiecaruia dintre ei, iar expozitia il are drept curator pe Oliver Wick, de la Fundatia Beyeler, muzeu de arta moderna din Basel (Elvetia).

Brancusi, care s-a nascut in Romania si a locuit in Paris din 1904, a redus formele sculpturii la esente, punand bazele sculpturii abstracte. Cu o jumatate de secol mai tarziu, americanul Richard Serra a redefinit efectul sculpturii cu creatiile sale - piese minimaliste de otel.

Expozitia de la Muzeul Guggenheim isi propune sa-i confrunte pe acesti artisti si sa deschida un dialog intre ei, dat fiind tocmai faptul ca amandoi au lasat urme dinamice in istoria artei si au schimbat cursul sculpturii moderne, dupa cum apreciaza specialistii muzeului.

Lucrarile care compun expozitia - 33 ale lui Brancusi si 22 ale lui Serra - provin din colectii particulare si muzee internationale, printre care Solomon R. Guggenheim Museum din New York, Museum of Fine Arts din Houston, Philadelphia Museum of Art, Sheldon Museum of Art din Lincoln, din cadrul Universitatii din Nebraska, Art Gallery din Ontario, Centrul Georges Pompidou din Paris, Muzeul de Arta din Craiova, Muzeul Stedelijk din Amsterdam, Staatsgalerie Stuttgart, Fundatia Wilhem Lehmbruck si Peggy Guggenheim Collection din Venetia.

Expozitia este deschisa publicului in fiecare zi, de marti pana duminica, din 8 octombrie si pana in 15 aprilie 2012, pe intreg etajul doi al Muzeului Guggenheim din Bilbao.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#expozitie Brancusi Spania, #expozitie Brancusi Muzeul Guggenheim , #capodopere