E interzis sa mai pui mana pe operele lui Brancusi din Targu-Jiu. N-ai voie in zona nici cu role, bicicleta sau caini

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 21:39
8873 citiri
E interzis sa mai pui mana pe operele lui Brancusi din Targu-Jiu. N-ai voie in zona nici cu role, bicicleta sau caini
Foto: Arhiva Pixabay

Turistii care vor atinge operele lui Constantin Brancusi vor primi amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei. Proiectul de hotarare, care cuprinde si alte articole, a fost aprobat, luni, in sedinta Consiliului Local al Municipiului Targu-Jiu, cu 12 voturi pentru si 5 impotriva.

Dupa ce doua adolescente din Slatina si Drobeta-Turnu Severin au vandalizat, in luna aprilie, Coloana Infinitului, scriindu-si numele pe opera lui Constantin Brancusi, in sedinta de luni a Consiliul Local al municipiului Targu-Jiu a fost aprobata instituirea unor reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor".

Unul dintre articolele din cadrul proiectului votat de majoritatea consilierilor locali interzice "contactul fizic al vizitatorilor cu operele".

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 500 la 2.500 de lei", se precizeaza in proiectul votat luni.

Primarul interimar al municipiului Targu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat ca politistii locali le vor spune verbal turistilor ca nu au voie sa atinga operele, iar in cazuri exceptionale vor aplica amenzi.

"Contactul fizic al vizitatorilor cu operele este interzis de acum. Contactul fizic presupune sa nu le mai atinga. Politistii locali, la Coloana Infinitului, ii atentioneaza, dar numai in situatii extreme vor fi aplicate sanctiuni, pana cand se vor primi toate punctele de vedere ale celor de la Ministerul Culturii vor merge mai mult pe avertismente.

Politia Locala le va spune verbal turistilor, vom pune si niste panouri de avertizare, niste indicatoare. Ultimele evenimente au umplut paharul si nu s-a mai putut. Au mai fost si alte gesturi care nu au fost luate in calcul neaparat.

Evenimentele acestea care au dus la degradare nu mai puteau fi trecute cu vederea. Trebuia sa se ia neaparat o decizie pentru ca, in loc sa se reduca numarul, se pare ca a inceput sa creasca numarul evenimentelor neplacute", a declarat, luni Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Targu-Jiu.

Patru consilieri PNL si unul de la PMP au votat impotriva acestui proiect. Unul dintre cei nemultumiti de proiectul de hotarare votat luni este consilierul PNL, Marcel Romanescu.

Acesta este de acord cu interzicerea contactului fizic al vizitatorilor cu operele, insa nu si cu referatul care va fi inaintat Ministerului Culturii, pentru obtinerea avizelor, privind pastrarea unei distante de doi metri in cazul operelor din Parcul Central si cinci metri fata de Coloana fara Sfarsit.

"Am votat impotriva proiectului de hotarare care nu prevedea doar acest aspect. Era un proiect de hotarare care are stipulat in el si un articol care se refera strict la interzicerea contactului fizic cu operele. Cu acest aspect sunt de acord, insa in conditiile in care eram de acord in totalitate, in acel proiect sunt inserate inclusiv acele referate prin care Primaria Municipiului Targu-Jiu incearca nu numai sa izoleze de atingerea fizica a operelor, ci incearca sa ingradeasca dreptul vizitatorilor de a se apropia de operelor brancusiene", a declarat consilierul PNL, Marcel Romanescu.

In sedinta de luni a Consiliului Local s-a votat si articolul potrivit caruia este interzis accesul in preajma pieselor care compun Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" al persoanelor cu caini sau alte animale si a biciclistilor sau tinerilor care se plimba cu role.

In luna octombrie a anului trecut, chiar presedintele Klaus Iohannis s-a fotografiat in timp ce statea pe unul dintre scaune, la Masa Tacerii, desi la cativa metri de opera era afisat mesajul: "Stimati vizitatori, sa pastram intacta mostenirea Brancusi pentru generatiile urmatoare. Va rugam sa evitati contactul cu operele!".

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#lucrari Brancusi amenzi, #amenzi sculpturi Brancusi Targu Jiu, #distanta lucrrai Brancusi hotarare Targu Jiu , #stiri Constantin Brancusi