Dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Brancusi spalate cu jet de apa

Marti, 18 Februarie 2014, ora 18:42
4527 citiri
Dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Brancusi spalate cu jet de apa
Foto: Digi 24

Politistii au deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din municipiul Targu Jiu care, anul trecut, au fost spalate cu jet de apa sub presiune. In urma operatiunii, Poarta Sarutului s-a ingalbenit.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Gorj, Florin Rosca, a declarat, marti, pentru Mediafax ca a fost deschis un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modul in care s-au realizat operatiunile de spalare a operelor lui Brancusi din Targu Jiu.

Potrivit sursei citate, cercetarile sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu si vizeaza infractiunea de distrugere.

Totodata, directoarea Centrului de Cultura "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, Adina Andritoiu, si-a dat demisia, marti, dupa ce expertii straini si-au prezentat concluziile in legatura cu deterioarea Portii Sarutului.

Secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu a adus la Targu Jiu o comisie de experti internationali, care a analizat, marti, nu doar Poarta Sarutului, ci mai multe opere ale lui Brancusi, relateaza Digi 24.

Operele lui Brancusi, curatate din nou: Ultima oara Poarta Sarutului a fost spalata cu apa si s-a ingalbenit

Se pare ca specialistii au ajuns la concluzia ca opera de arta a fost intr-adevar afectata de spalatura de asta iarna, conform afirmatiilor facute de Radu Boroianu.

Jetul de apa sub presiune cu care a fost spalata Poarta Sarutului de catre un muncitor, ar fi ingalbenit-o si ar fi deteriorat-o, procesul fiind unul asemanator celui folosit in spalatoriile auto. Neregula a fost sesizata de proiectantul lucrarilor de restaurare a operei.

Ponta vrea sa repare Poarta Sarutului: Bani pentru experti din Bruxelles, Viena si Paris

Ulterior, premierul Victor Ponta a mers personal la Targu Jiu si a cerut Ministerului Culturii sa delege o comisie de experti care sa analizeze daca acuzatiile sunt adevarate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#demisie ingalbenire Poarta Sarutului, #demisie Centru Cultura Poarta Sarutului, #opere Brancusi spalate apa , #stiri Constantin Brancusi