Dati un leu pentru "Cumintenia Pamantului": Statul vine cu o parte din bani, restul trebuie stransi

Joi, 17 Martie 2016, ora 12:44
4718 citiri
Dati un leu pentru "Cumintenia Pamantului": Statul vine cu o parte din bani, restul trebuie stransi
Foto: Realitatea TV

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a transmis, joi, ca a ajuns la un acord cu proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului" realizata de Constantin Brancusi, care au acceptat sa o vanda pentru suma de 11 milioane de euro.

Statul va pune o parte din acesti bani, mai exact 5 milioane de euro, iar pentru a strange diferenta se va organiza o subscriptie publica.

Mai exact, ministrul a explicat intr-o conferinta de presa ca va demara o campanie de strangere de fonduri pentru cele 6 milioane de euro necesare pentru a achizitiona sculptura. El a facut apel la romanii din tara, dar si la cei din strainatate, precum si la companiile private, pentru a contribui.

Vlad Alexandrescu a sustinut ca aceasta campanie va contribui la imbunatatirea imaginii culturii in tara noastra si va transmite un semnal ca statul roman trebuie sa aiba un rol mai important in sustinerea acestui domeniu.

El a insistat ca toata campania va fi facuta pro bono si a invitat mass-media sa se alature demersului.

Vlad Alexandrescu a precizat ca are deja sprijinul unor oameni de cultura, dar si al unor politicieni, atat din tara, cat si din strainatate, insa nu i-a numit.

Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de...

Posted by Vlad Alexandrescu on 16 Martie 2016

Pe de alta parte, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", a sustinut ca a fost surprins de faptul ca ministrul Culturii va lansa o "subscriptie publica nationala" pentru a strange o parte din bani.

"Negocierile s-au purtat in anumiti termeni care, se pare, acum nu mai sunt respectati de ministrul Culturii. Dumnealui a afirmat ca banii exista la buget si ca vor fi dati integral. Iar in urma anuntului sau aflam ca vrea sa lanseze o subscriptie publica nationala", a declarat Bogdan Grabowski, potrivit News.ro.

Avocatul proprietarilor "Cumintenia Pamantului": Ministrul nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de arta

Aceasta subscriptie modifica "putin" datele problemei, mai afirma avocatul mostenitorilor. "In termen de sapte zile, incepand de ieri (miercuri - n.red.), mostenitorii vor sa aiba un contract semnat cu statul, iar in decurs de 14 zile de la aceeasi data, sa fie facuta plata", a adaugat Grabowski.

Explicatiile premierului

Prim-ministrul Dacian Ciolos a dat cateva explicatii legate de momentul ales de statul roman pentru a cumpara sculptura lui Brancusi.

Ciolos despre "Cumintenia Pamantului": Suntem saraci, dar cu aceasta opera e "acum sau niciodata"

"Suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta a lui Brancusi (care s-a inspirat din strafundul Sufletului Neamului Romanesc) e 'acum sau niciodata'. Daca statul nu-si exercita acum dreptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna si atunci am fi si mai... saraci..

Cred ca avem datoria sa incercam tot ce ne sta in putinta sa ne pastram valorile. Cele vii, dar si cele patrimoniale", a scris prim-ministrul pe contul sau de Facebook, intr-un comentariu la o postare pe aceasta tema de miercuri seara.

De asemenea, premierul a dat asigurari ca negocierea pretului lucrarii "a fost facuta de profesionisti, oameni care cunosc foarte bine piata de arta a lucrarilor lui Constantin Brancusi, experti recunoscuti la nivel international".

C.P.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ministrul Culturii Cumintenia Pamantului, #acord Cumintenia Pamantului, #vanzare Cumintenia Pamantului, #pret Cumintenia Pamantului , #capodopere