Cumintenia Pamantului va fi reevaluata. Apoi statul va decide daca o cumpara sau nu

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 18:20
3629 citiri
Cumintenia Pamantului va fi reevaluata. Apoi statul va decide daca o cumpara sau nu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cumintenia Pamantului urmeaza sa fie reevaluata, iar apoi statul roman va decide daca

isi exercita sau nu dreptul de preemptiune, a anuntat, joi, ministrul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), Lucian Romascanu.

Romascanu a mentionat ca lucrarea, aflata in depozitele MNAR, urmeaza sa fie expusa in noua Sala Brancusi, inainte de luna februarie, cand expira contractul de custodie cu muzeul.

"Am reluat negocierile pentru Cumintenia Pamantului. Nu sunt decat niste faze premergatoare. In discutia cu mostenitorii am picat de acord - urmand sa continuam pe acest drum - sa existe o noua evaluare de experti ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania - n.red.), un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel incat sa ajungem pe o evaluare finala. La sfarsitul evaluarii, statul va decide daca isi exercita sau nu dreptul de preemptiune", a spus Romascanu, intr-o conferinta de presa desfasurata la MCIN, la implinirea a 100 de zile de mandat.

Ministrul spune ca isi doreste sa "inchida" negocierile cu proprietarii pana la sfarsitul anului, astfel incat banii stransi sa fie folositi.

"Daca nu vom vom putea sa facem acest lucru, conform hotararii de guvern ei trebuie rambursati. Exista niste costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare s.a.m.d, care trebuie sa fie prinsi in buget. Avem doua variante, prima este sa facem ordonanta de guvern astfel incat sa punem in buget aceasta suma, fie sa asteptam rectificarea din noiembrie, cand vom aloca banii pentru comisioane. E lege, ii vom rambursa, colegii mei de la departamentul economic sunt in discutii cu absolut toti cei care au intermediat donatiile - banci, operatori de telefonie mobila - avem, cred solutii pentru rambursarea tuturor banilor", a explicat Romascanu.

El a subliniat insa ca trebuie stabilit "pretul corect" pentru celebra lucrare.

Citeste si Ministrul Culturii: Restituirea donatiilor pentru "Cumintenia Pamantului" ar putea costa statul 200.000 de lei

"Dar eu imi doresc ca acei bani sa-i folosim. Este foarte important si reiau ceea ce am spus si mai demult. E greu sa pui pret pe ceva inestimabil. Totusi, se face comert cu arta si trebuie sa punem pretul corect pe care aceasta opera, in conditiile in care se afla ea - este Tezaur, nu poate fi transportata, are anumite limite din punct de vedere al circulatiei si vrem sa avem pretul corect, restatutat de niste evaluatori. Exista evaluari pe care le-au contestat proprietarii si care nu vor sa dea curs tranzactiei, acele evaluari de 5 milioane de euro, le mai facem, vedem", a sustinut ministrul Culturii.

Lucian Romascanu a mai spus ca Sala Brancusi de la Muzeul National de Arta (MNAR) se reamenajeaza, urmand ca" pana in februarie", cand expira contractul de custodie cu muzeul, Cumintenia Pamantului sa fie expusa in Sala Brancusi.

"Cred ca inca din aceasta luna Sala Brancusi va fi deschisa. Exista o singura problema in ceea ce priveste Cumintenia Pamantului, este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpa si pentru care MNAR inteleg ca nu a avut buget. Incercam sa rezolvam aceasta chestiune si pana in februarie, cand expira contractul de custodie cu muzeul sa o putem expune in Sala Brancusi", a mai spus ministrul Culturii.

Vezi si Ai donat pentru Cumintenia Pamantului? Iata de ce nu iti primesti banii inapoi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cumintenia Pamantului reevaluata, #Cumintenia Pamantului evaluare , #Cumintenia Pamantului