"Cumintenia Pamantului" poate fi vizitata gratuit la BNR

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:59
2601 citiri
"Cumintenia Pamantului" poate fi vizitata gratuit la BNR
Foto: Arhiva Facebook/Vlad Alexandrescu

Sculptura lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", pentru achizitia careia Guvernul a lansat o campanie de subscriptie publica, a fost adusa de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), unde va putea fi vizitata gratuit pana pe 8 iulie.

Dupa 11 iulie, ea va putea fi admirata in functie de programul si regulile de vizitare ale muzeului.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca expunerea acestui tezaur este "un gest de normalitate".

El a mai spus ca in cei aproximativ 140 de ani de istorie a BNR, de la Eugen Carada, fondatorul acesteia, institutia a sprijinit si a promovat cultura nationala.

"Profesorul pe care Brancusi l-a avut la Scoala de Arte Frumoase - Ioan Georgescu - este cel care a realizat cele doua statui expuse pe fatada dinspre strada Lipscani a palatului", a completat Mugur Isarescu.

La conferinta de presa prilejuita de expunerea operei la Muzeul BNR au fost si ministrul Culturii Corina Suteu si actrita Maia Morgenstern, ambasador al campaniei de subscriptie nationala.

"Doresc ca prin aceasta actiune (sculptura - n.red.) sa poata fi expusa si vizitata intr-un muzeu, unde imaginatia noastra sa-si poata lua zborul. Consider ca sunt unul dintre cei care va poate indruma, convinge", a spus Maia Morgenstern.

Pana in prezent, prin campania initiata de Guvernul Romaniei a fost stransa suma de 212.000 de euro.

Vezi cum poti dona pentru Cumintenia Pamantului

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in perioada imediat urmatoare vor fi posibile donatii si prin SMS, iar un teledon urmeaza sa fie organizat in colaborare cu televiziunea publica.

In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat proprietarilor sculpturii o oferta de achizitie care a fost acceptata. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul de 6 milioane de euro Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala.

Astfel, este necesara strangerea sumei de 6 milioane de euro pana pe data de 30 septembrie 2016.

In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate asupra sculpturii "Cumintenia Pamantului", sumele colectate vor fi restituite donatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cumintenia Pamantului Muzeul BNR , #Cumintenia Pamantului