"Cumintenia Pamantului" - Ministerul Culturii a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie si asteapta o oferta

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 16:57
8922 citiri
"Cumintenia Pamantului" - Ministerul Culturii a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie si asteapta o oferta
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Culturii si Indentitatii Nationale a transmis, in urma unei solicitari facute de News.ro la inceputul acestei saptamani, ca a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie in cadrul campaniei "Brancusi e al meu" si ca inca asteapta o oferta din partea proprietarilor privind un pret pentru opera "Cumintenia Pamantului".

Acestia din urma asteapta sa fie contactati in scris.

"Restituirea donatiilor este o operatiune ampla si complexa, presupunand implicarea, alaturi de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care ministerul a incheiat contracte pentru colectarea fondurilor, in numele si pe seama sa, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016.

Astfel, dupa campania ratata a Guvernului Ciolos din anul 2016, a aparut necesitatea prorogarii termenului legal instituit, care sa permita continuarea restituirii donatiilor si in cursul acestui an, in vederea protejarii intereselor tuturor cetatenilor care s-au implicat in campania de donatie", se arata in raspunsul citat.

Pana la aceasta data, institutia condusa de Valer-Daniel Breaz a restituit suma de 368.510,17 lei din totalul incasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei. "A fost restituit un procent de 99,38% din suma incasata de Trezoreria Statului".

In vederea protejarii intereselor tuturor cetatenilor care s-au implicat in campania de donatie, spun reprezentantii MCIN, ministerul se afla in discutii avansate cu institutiile de credit implicate in actiunea de restituire a donatiilor efectuate pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Cat priveste achizitionarea operei de arta, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale "asteapta o propunere scrisa din partea proprietarilor sculpturii cu privire la pretul de achizitie a 'Cuminteniei Pamantului', urmand ca ulterior sa decida o directie de actiune", se mai arata in raspunsul transmis News.ro.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculturii (Paula Ionescu si Alina Serbanescu), a declarat si marti si vineri, contactat de News.ro, ca nu a fost facuta o oferta pentru ca, la randul lor, nu au primit nimic in scris de la Ministerul Culturii.

"Doamnele proprietare asteapta. Dupa ce le-a fost luata de stat in 1957 si au recuperat-o in urma a noua ani de proces, nu sunt stresate. Nu am fost contactati deloc si nici noi nu am mai vorbit", a spus Grabowski vineri.

In primavara acestui an, cele doua parti au avut o intalnire la care au fost discutate cateva aspecte privind dreptul de preemptiune de care dispune statul roman in vederea achizitionarii sculpturii. In urma acesteia, Breaz a anuntat ca asteapta o oferta, insa potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a facut niciun demers oficial in acest sens.

Ministrul Culturii a spus in luna aprilie ca institutia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpara obiecte de arta si cladiri din patrimoniu.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#restituire bani donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului