Ce vor face proprietarii Cuminteniei Pamantului daca Guvernul nu o cumpara pana la 20 decembrie

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 14:11
11703 citiri
Ce vor face proprietarii Cuminteniei Pamantului daca Guvernul nu o cumpara pana la 20 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul roman trebuie sa semneze contractul pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului" pana la 20 decembrie, potrivit unei intelegeri dintre Guvern si proprietari.

In cazul in care acest lucru nu se va intampla, cei ce detin sculptura nu vor fi de acord cu o noua amanare a termenului de achizitie, a declarat pentru Ziare.com Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor operei "Cumintenia Pamantului".

Au insa alte variante, dar momentan nu au decis la care din ele vor apela, a spus Grabowski.

"Sunt mai multe variante. Fiecare parte isi vede de treburile ei, isi strang mana. O alta varianta ar fi sa se amane din nou, dar cu aceasta varianta proprietarii nu sunt de acord, pentru ca procedura de preemtiune a inceput in 2014. Daca proprietarii sunt de acord de fiecare data cu amanarea ei, sunt legati de maini si de picioare, nu pot discuta si cu alte persoane, nu pot sa vanda altcuiva", a precizat Bogdan Grabowski pentru Ziare.com.

Totodata, spune el, proprietarii ar putea sa dea statul in judecata cerand ca instanta sa il oblige sa plateasca cele 11 milioane de euro pentru "Cumintenia Pamantului".

"O alta varianta ar fi ca proprietarii sa dea in judecata statul si instanta de judecata sa oblige statul sa cumpere, in baza documentelor incheiate pana acum, care au valoare de contract. Ele reprezinta o intelegere intre parti, nu trebuie sa fie un act care sa se numeasca contract, iar aceste obligatii nu trebuie sa apara intr-un singur act, pot sa apara in doua acte", a sustinut avocatul.

Grabowski a tinut sa precizeze ca in niciun act incheiat cu proprietarii nu se face vreo referire la subscriptie.

Aceasta afirmatie vine dupa ce premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca "mandatul dat celor care au negociat in Guvern a fost clar ca opera se plateste daca se aduna banii din subscriptie publica, daca nu, Guvernul si Parlamentul decid".

"In niciun act incheiat cu proprietarii nu se face vreo referire la subscriptie. Deci proprietarii nu si-au insusit subscriptia, la 14 martie, in adresa catre Ministerul Culturii, nu s-a facut vorbire ca s-ar strange bani din subscriptie. Statul a spus clar: va oferim suma de 11 milioane de euro. De unde face rost statul de bani e treaba lui", a subliniat avocatul mostenitorilor operei "Cumintenia Pamantului".

De asemenea, Bogdan Grabowski a precizat ca proprietarii sculpturii ar putea cere daune statului roman pentru modul in care s-a desfasurat subscriptia publica.

"Alta varianta ar fi ca proprietarii sa ceara daune statului roman, din modul in care s-a desfasurat intreaga subscriptie publica, prin declaratiile facute de cei doi prim ministrii. Victor Ponta care a spus ca statul ar fi cumparat in 1957 lucrarea, ceea ce este fals, ca s-a facut o restituire ilegala, ceea ce aduce daune proprietarilor pentru ca este o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Declaratiile facute de Dacian Ciolos si Vlad Alexandrescu, care au spus ca proprietarii sunt de acord cu suma de 11 milioane de euro, ori proprietarii au cerut 20 de milioane. Deci daca statul nu o cumpara, nu o sa vina o terta persoana sa o cumpere cu 15 sau 20 de milioane de lei pentru ca o sa spuna 'ai fost de acord cu 11 milioane sa o vinzi statului, iti dau tot 11 sau mai putin'. Si ce a mai declarat domnul Ghita, ca sculptura ar fi falsa, ori ea a stat tot timpul intr-un muzeu al statului roman sau la BNR", a conchis Bogdan Grabowski.

Ministerul Culturii a cerut in noiembrie amanarea semnarii contractului pentru cumpararea sculpturii Cumintenia Pamantului.

"In cursul lunii octombrie, Ministerul Culturii ne-a solicitat sa amanam termenul pentru incheierea contractului de la 31 octombrie la 30 noiembrie. Ulterior, in a doua jumatate a lunii octombrie, ne-au solicitat amanarea acestui termen pana la 20 decembrie, aspecte cu care proprietarii au fost de acord", a declarat la acea vreme avocatul.

Decizia e acum in Parlament

Decizia privind cumpararea statuetei lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului", este acum in Parlament, dar nu este foarte clar ce se va intampla daca Legislativul respinge ordonanta Guvernului, a explicat pentru Ziare.com premierul Dacian Ciolos.

"Decizia de achizitie a Cuminteniei Pamantului se ia prin act normativ cu putere de lege, deci OUG sau lege. Noi am adoptat OUG prin care am spus ca 5 milioane de euro merg de la stat si 6 milioane din subscriptie publica, in baza ei am lansat procesul.

OUG e in Parlament, a fost adoptata tacit in Senat, e in Camera Deputatilor, in Comisia de Cultura s-a adoptat un amendament care autorizeaza statul sa plateasca diferenta pana la pretul negociat, daca nu se aduna bani din subscriptia publica.

Noi am vrut sa adoptam o noua OUG prin care sa stabilim ca o platim cu 11 milioane. Din analiza juristilor, ni s-a spus ca atat timp cat exista o OUG pe acest subiect si un proiect de lege de adoptare a acestei OUG intr-o faza avansata de aprobare, au fost cazuri in care CCR a decis ca nu se justifica o noua ordonanta", spune premierul Ciolos.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cumintenia Pamantului bani, #Cumintenia Pamantului proprietari , #Cumintenia Pamantului