Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce se intampla daca statul strange mai mult decat ii trebuie pentru cumpararea Cuminteniei Pamantului

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 22:02
5194 citiri
Ce se intampla daca statul strange mai mult decat ii trebuie pentru cumpararea Cuminteniei Pamantului
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Ordonanta de Urgenta a Guvernului referitoare la donatiile pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului" prevede ca, daca sumele stranse depasesc suma necesara de 6 milioane de euro, acestea vor fi folosite pentru conservarea, restaurarea si punerea in valoare a operei, fara a fi mentionate detaliile modului in care ar urma sa fie folositi acesti bani.

Ordonanta de Urgenta care prevede achizitionarea de catre statul roman a operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului" prin donatii ale cetatenilor si a persoanelor juridice a fost inregistrata la Senat, in proiect fiind prevazut ca in conturile deschise de Ministerul Culturii trebuie sa se stranga 6 milioane de euro, pana in 30 septembrie, informeaza News.ro.

Cum strange Guvernul bani pentru "Cumintenia Pamantului": Donatii deduse din impozit (Video)

Ordonanta prevede ca persoanele juridice, persoanele fizice, cu exceptia autoritatilor publice, indiferent de forma de finantare si subordonare a acestora, pot dona sume in vederea achizitionarii de catre stat, prin intermediul Ministerului Culturii, a operei "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national.

Sumele donate vor fi deduse, dupa caz, din impozitul pe profit, din impozitul pentru veniturile microintreprinderilor sau din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

In ordonanta se mentioneaza ca in termen de 15 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a OUG, Ministerul Culturii deschide un cont de disponibilitati in lei la Trezoreria statului si alte conturi in lei si valuta la institutii de credit, pe care le va comunica public pe pagina de Internet a ministerului si a Guvernului, precum si prin alte cai mediatice.

Guvernul strange bani pentru "Cumintenia Pamantului": Agentiile de publicitate sunt rugate sa faca reclama pe gratis

Ministerul Culturii vireaza toate sumele colectate la institutiile de credit in ultima zi lucratoare a fiecarei saptamani, in contul deschis de minister la Trezoreria Statului. Sumele depuse in valuta se transfera in echivalentul in lei, calculat la valoarea de schimb din ziua respectiva.

Proiectul mai prevede ca Ministerul Culturii, in vederea mediatizarii campaniei pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului", poate sa efectueze din bugetul propriu cheltuieli de publicitate.

Sumele pot fi donate in conturile anuntate, pana la data de 30 septembrie 2016 sau pana la concurenta sumei echivalente in lei a 6 milioane de euro, daca aceasta situatie intervine inainte de implinirea termenului.

Campanie pro bono pentru "Cumintenia Pamantului": Felix Tataru si Leo Burnett se ofera

Eventualele sume donate care depasesc valoarea de 6 milioane de euro pot fi folosite, in 2016, pentru asigurarea conservarii, restaurarii si punerii in valoare a operei, se mai precizeaza in Ordonanta Guvernului.

Banii pot fi restituiti donatorilor

In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra Cuminteniei Pamantului, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. In aceasta situatie, sumele vor fi restituite abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea HG in acest sens data de 31 decembrie 2016.

Executivul a adoptat, in 30 martie, Ordonanta de Urgenta prin care este reglementata procedura de subscriptie publica pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat termenul de 31 octombrie pentru a primi suma de 11 milioane de euro pe care statul roman a decis sa o plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi, a declarat avocatul Bogdan Grabowski.

"Am fost de acord cu data de 31 octombrie si nu este necesara semnarea unui precontract. Este vorba despre o intelegere. Avem oferta din partea statului, iar noi am transmis doua adrese - una prin care mentionam ca suntem de acord cu suma si alta, cu termenul. Ramane de vazut daca se vor strange banii", a declarat Bogdan Grabowski.

Suma de 11 milioane de euro va fi virata integral, potrivit avocatului. "Cred ca va fi nevoie si de o rectificare bugetara, pentru ca spuneau ca nu au nici cele 5 milioane de euro", a mai spus Grabowski.

Comisia de negocieri, condusa de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a intalnit, in cursul saptamanii trecute, de doua ori cu proprietarii sculpturii si reprezentantul acestora.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat, pe 16 martie, pe contul sau de Facebook, ca proprietarii operei lui Brancusi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, restul, prin subscriptie publica nationala.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Cumintenia Pamantului donare bani, #strangere fonduri Cumintenia pamantului Brancusi, #cost Cumintenia Pamantului, #Ordonanta urgenta Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului
Comentarii