Campania pentru Cumintenia Pamantului la sate: De la "sa doneze Tiriac!" la "cum sa dam pentru asta?"

Luni, 11 Iulie 2016, ora 11:54
7469 citiri
Campania pentru Cumintenia Pamantului la sate: De la "sa doneze Tiriac!" la "cum sa dam pentru asta?"
Foto: Arhiva Ziare.com

Campania de strangere de fonduri pentru Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi a ajuns si in mediul rural, unde are sustinatorii sai.

News.ro a stat de vorba cu tarani din Teleorman si Giurgiu, ca sa surprinda impactul campaniei de strangere de fonduri pentru achizitionarea operei Cumintenia Pamantului de catre statul roman.

Jurnalistii au gasit cateva pareri aruncate in fuga, curiozitate fara pic de initiativa, respect, smerenie, dar si indiferenta, lipsa de informare, indignare si saracie.

In comuna Silistea din judetul Teleorman, taranii nu au o legatura speciala cu Constantin Brancusi. Au auzit de el, dar nu stiu de campania care a fost lansata pentru cumpararea operei de arta Cumintenia Pamantului.

Seara, in jur de ora 19:00, e timpul ca vacile sa fie aduse acasa dupa o zi de pascut la camp. In fata fostului dispensar, acum in ruina, taranii se intalnesc, scuipa seminte, mai impart o pruna grasa si isi spun ultimele barfe locale.

Floarea lui Dumitrache, finu Oli, Gica, Mariana lui Costel si alti locuitori ai satului sunt nedumeriti atunci cand ii intrebi daca au auzit de Cumintenia Pamantului sau zambesc defensiv, crezand ca vrei sa le faci o gluma. Mai mult dau din umeri, daca ii chestionezi in privinta sumelor pe care le-ar dona pentru cumpararea ei. Se fofileaza, cauta justificari financiare.

"Noi nu am dat bani pentru steagul de mort de la Biserica, cum sa dam pentru asta?", spune Gica, ratoindu-se si cautand aprobare de la ceilalti.

"Cum? Ce? Ce ne-a cerut?", intervine foarte serios finu Oli. Nu auzise la televizor de tarasenia cu Brancusi, dar ca nu stia de banii ceruti de Primarie pentru islaz, asta l-a scos usor din minti si a uitat de Cumintenia Pamantului. Macar l-am lamurit ce si cum. E interesat de sanatatea islazului, ca are vaca si cativa nepoti de ingrijit.

Daca e de bine, cu placere

Unii ar da bani, dar nu recunosc in aceasta campanie un folos cuvenit, nu stiu care este scopul. "As da bani, daca e ceva de bine", a spus nedumerita Mariana, in varsta de 39 de ani. "Ar fi mai bine daca ar veni cineva de la Primarie sa stranga de la fiecare. Asa, eu iti dau tie banii, ca nu stiu unde sa ma duc", a plusat cu sinceritate femeia.

Coana Olga (80 de ani), vecina Marianei, vine la gard si spune sigura pe ea: "E a lui Brancusi. Am vazut-o la televizor, acolo, inghesuita. Am vazut ceva cu Brancusi e al meu, dar mai departe nu stiu. Mama, din putinul meu, as da bani, dar unde?", intreaba ea.

O responsabilitate a intelectualilor

Opera lui Constantin Brancusi este incontestabila pentru unii intelectuali din judet, dar sunt de parere ca nu este obligatia cetatenilor sa plateasca pentru o opera de arta de care oamenii nu stiu mai nimic.

"Aceasta campanie ar fi fost oportuna daca intai se facea o 'culturalizare' in masa, mai ales in mediul rural, si daca media ar fi informat pe romani despre personalitatea marelui Brancusi si despre opera sa. Ministerul Culturii ar fi putut sa apeleze la sponsori privati si la parteneri inclusiv din UE. Apropo, banii nerambursabili de la Comunitatea Europeana nu puteau fi folositi si pentru achizitionarea Cuminteniei? Tonul trebuia sa-l dea intelectualii romani", a spus profesorul Stefan Marinescu.

Citeste mai multe despre campania pentru Cumintenia Pamantului:

Aplicatie mobila dedicata "Cuminteniei Pamantului": Sculptura va fi scanata 3D

Cati bani s-au strans pana acum pentru "Cumintenia Pamantului" (Infografic)

"Cumintenia Pamantului" poate fi vizitata gratuit la BNR

Dragnea nu va dona pentru Cumintenia Pamantului: E o actiune populista a Guvernului

Patriarhul Daniel a facut o donatie substantiala pentru "Cumintenia Pamantului"

"Sa dea Tiriac!"

O altfel de sueta sateasca se tine in centrul comunei Bolintin Deal, din judetul Giurgiu. Fara vaci, ca "nu mai merita". Oamenii au auzit de Cumintenia Pamantului, sunt mai conectati la realitatile de la televizor. Dar si aici efectul campaniei este zero lei.

"Asculta-ma putin, tu zici bine ce zici, ai dreptate", incepe nea Ion Laptaru. "De ce sa dau eu, ca sunt sarac?! Sa dea Tiriac, astia care au bani multi. Tiriac are miliarde. Sunt miliardari in tara asta, mii de firme cu bani. Sa dea ei. De ce vine statul la omul de rand? De ce nu da statul, ca are? Uite, eu si nevasta-mea avem 4 milioane pe luna, cum sa te descurci si cum sa mai dai ceva si pentru Brancusi?!", zice nea Ion Laptaru si, cumva, sare la amintirile de pe vremea cand era sofer pe camionul cu butelii.

Nea Marinica Veterinaru intervine brusc: "Cum sa ai Domne 4 milioane pe luna? Pai, daca aveai atatia bani... Tu nici nu stii sa numeri 4 milioane. Poate 400 de lei vrei sa zici", il corecteaza el, didactic, pe nea Ion. Despre Brancusi nu are nimic de spus. N-a auzit de campania de strangere de fonduri pentru ca se uita mai mult la Etno TV, unde sunt "spectacole frumoase". Nu stie daca sa doneze sau nu, se mai gandeste.

Un tanar iese cu o bere mana dintr-un bar. Bebe, cu ocupatie incerta, evita sa dea informatii despre el. Stie de Cumintenia Pamantului, ca a vazut la televizor, dar nu a donat si nici nu stie sa spuna prin ce modalitate o poate face.

E totusi optimist si sustine cu tarie ca se vor strange banii necesari, chiar daca startul campaniei, in privinta donatiilor, e cam modest. "Da lumea, da", spune el senin.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#campanie Cumintenia Pamantului, #campanie Cumintenia Pamantului sate, #campanie Cumintenia Pamantului tarani , #Cumintenia Pamantului