Avocatul proprietarilor "Cumintenia Pamantului": Ministrul nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de arta

Joi, 17 Martie 2016, ora 12:10
3699 citiri
Avocatul proprietarilor "Cumintenia Pamantului": Ministrul nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de arta
Foto: brancusi.1dez.com

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a declarat joi, ca ministrul Culturii nu a negociat pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de arta, facand referire la "subscriptia publica nationala" invocata miercuri de ministru, iar mostenitoarele operei sunt dezamagite.

"Negocierile s-au purtat in anumiti termeni care, se pare, acum nu mai sunt respectati de ministrul Culturii. Dumnealui a afirmat ca banii exista la buget si ca vor fi dati integral. Iar in urma anuntului sau aflam ca vrea sa lanseze o subscriptie publica nationala", a declarat Bogdan Grabowski, potrivit News.ro.

Aceasta subscriptie modifica "putin" datele problemei, mai afirma avocatul mostenitorilor. "In termen de sapte zile, incepand de ieri (miercuri - n.red.), mostenitorii vor sa aiba un contract semnat cu statul, iar in decurs de 14 zile de la aceeasi data, sa fie facuta plata", a adaugat Grabowski.

Potrivit avocatului, mostenitoarele sculpturii lui Brancuti sunt dezamagite. "E ca si cum domnul ministru ar fi vrut sa vanda pielea ursului din padure", a mai spus acesta.

"Cumintenia Pamantului" ramane statului roman, dar trebuie sa stangem bani. Cat ne costa sculptura

Proprietarii s-au intalnit, luni, cu noua comisie de negocieri, condusa de Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, din care au facut parte si secretarul de stat Mihai Ghyka, reprezentanti ai ministerelor Finantelor si Justitiei si unul din partea societatii civile.

"In timpul discutiilor, domnul ministru a cerut un scurt ragaz pentru a se consulta cu prim-ministrul, iar dupa cateva minute a spus ca de la 10 milioane - care fusese ultima oferta - statul poate da 11 milioane. Exista un acord asupra sumei in termenii negocierilor, unde nu s-a spus nimic de subscriptie. Dupa raspunsul proprietarilor - care au avut termen de doua zile sa hotarasca - a ramas ca alti termeni sa fie negociati", a explicat Bogdan Grabowski.

"Se pare ca domnul ministru ne pune acum in fata faptului. Nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de arta. Ce se va intampla daca acesti sase milioane de euro nu vor fi stransi?", a mai afirmat avocatul, adaugand ca mostenitorii sculpurii lui Brancusi asteapta sa aiba o noua discutie cu ministrul Culturii.

Anuntul facut de ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat, miercuri seara, pe contul sau de Facebook, ca proprietarii operei lui Brancusi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, restul, prin subscriptie publica nationala.

"Proprietarii << Cuminteniei Pamantului >>, lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala", a scris Vlad Alexandrescu.

Ciolos despre "Cumintenia Pamantului": Suntem saraci, dar cu aceasta opera e "acum sau niciodata"

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Statul a facut, pana in prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii, iar pana la anuntul de miercuri seara al ministrului Culturii sumele inaintate nu au fost acceptate.

Printre cele mai importante opere ale lui Brancusi

Realizata in 1907, in calcar crinoidal, "Cumintenia Pamantului" este, alaturi de opere ca "Sarutul" si "Rugaciunea", una dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului.

Constantin Brancusi s-a nascut pe 19 februarie 1876, la Hobita, judetul Gorj. A absolvit, in 1902, Scoala de bellearte din Bucuresti, iar in 1906 si-a expus pentru prima data lucrarile la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne din Paris. In 1907, a fost prezentata prima versiune a "Sarutului", care a stat la baza lucrarii "Poarta Sarutului", care face parte din ansamblul de la Targu-Jiu, alaturi de "Coloana infinitului" si "Masa Tacerii".

2016, declarat Anul Brancusi

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului roman, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se afla "Rugaciunea", "Cumintenia Pamantului" si "Domnisoara Pogany".

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brancusi - 19 februarie - ca sarbatoare nationala.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#avocat sculptura Cumintenia Pamantului, #Brancusi Cumintenia Pamantului , #capodopere