Ansamblul Brancusi de la Targu Jiu va deveni obiectiv UNESCO, in 2014

Marti, 14 Mai 2013, ora 20:24
2936 citiri
Ansamblul Brancusi de la Targu Jiu va deveni obiectiv UNESCO, in 2014
Foto: faptelecredintei.ro

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi, de la Targu Jiu, va deveni obiectiv UNESCO in anul 2014, in urma demersurilor comune ale Institutului National al Patrimoniului, Ministerului Culturii si autoritatilor locale din judetul Gorj.

"Inscrierea Ansamblului 'Brancusi' din Targu Jiu in Lista Patrimoniului Mondial reprezinta prioritate zero pentru Institutul National al Patrimoniului. Astfel, operele lui Constantin Brancusi vor fi promovate la adevarata lor valoare. In 2014, ansamblul va deveni al 32-lea obiectiv romanesc din patrimoniul mondial UNESCO.

Un grup alcatuit din arhitecti/urbanisti, istorici de arta si arheologi ai INP, impreuna cu Ministerul Culturii si cu autoritatile locale din Gorj vor intreprinde in urmatoarele luni proceduri si actiuni complexe pentru ca dosarul complet sa ajunga la UNESCO" a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului National al Patrimoniului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Institutul National al Patrimoniului este principala institutie care gestioneaza "dosarul Constantin Brancusi" in vederea inscrierii acestuia in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Elaborarea dosarului de inscriere a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu in Lista Patrimoniului Mondial a debutat in urma cu doua luni.

Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii

Ideea inscrierii operelor sculptorului Constantin Brancusi, din Targu Jiu, pe Lista UNESCO, a aparut in urma cu mai bine de 20 de ani.

Astfel, in luna martie 1991, Comisia Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice a propus inscrierea in Lista tentativa UNESCO a Ansamblului monumental de la Targu Jiu, in categoria bunuri culturale, pe baza criteriilor (i) si (ii) privind valoarea exceptionala universala.

La inceputul anului 2011, Consiliul Local al municipiului Targu Jiu a aprobat prin hotarare demararea procedurilor privind inscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

La sfarsitul anului 2012, a fost semnat Protocolul de colaborare intre Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Primaria Targu Jiu, se mai arata in comunicatul respectiv.

Romania face demersuri pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi

Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu reprezinta un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Brancusi a fost solicitat in 1935 sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni.

Acesta propune ridicarea unei coloane compusa din 17 module. Mai tarziu, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si un grup de scaune. Astfel au aparut Coloana Infinutului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#ansamblu Brancusi UNESCO, #sculpturi Brancusi UNESCO, #Brancusi UNESCO 2014, #Brancusi Targu Jiu UNESCO, #Ministerul Culturii Brancusi UNESCO , #stiri Constantin Brancusi