Subiectul Schengen lipsește de pe agenda Consiliului European. Care sunt principalele griji ale europenilor

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 11:53
2652 citiri
Subiectul Schengen lipsește de pe agenda Consiliului European. Care sunt principalele griji ale europenilor
Reuniunea Consiliului European are loc joi, 15 decembrie FOTO www.coe.int

Conform agendei oficiale a ședinței Consiliului European de joi, 15 decembrie, subiectul extinderii spațiului Schengen este exclus. Cu toate astea, subiectul tot ar putea fi ridicat de președintele Klaus Iohannis în cadrul reuniunii.

Potrivit agendei publicate miercuri seară, principalele teme discutate de Consiliul European vor fi Războiul din Ucraina, probleme de energie și economie, securitate și apărare sau relațiile transatlantice.

"Din păcate, m-am uitat pe scrisoarea Președintelui Consiliului European, domnul Charles Michel, adresată șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria, încălcând principiul cooperării loiale între instituțiile europene, ne-a blocat accesul în Schengen. Surpriza este uriașă, atât în scrisoarea de convocare a Consiliului European cât și în ordinea de zi pentru astăzi, lipsește cu desăvârșire subiectul Schengen.

Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă, la recomandări ale Consiliului European de astăzi, acceptarea noastră în spațiul Schengen.

În acest moment, devine tot mai evident că singura șansă reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul sunt doar declarații politice", a afirmat președintele PMP Eugen Tomac.

Președintele va ridica subiectul Schengen

Deși subiectul nu apare pe agenda oficială, el va fi ridicat la Consiliul European de către președintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale citate de G4Media. Subiectul aderării la Schengen a fost anunțat deja că va fi ridicat de președintele României către cabinetul președintelui Consiliului European, Charles Michel, și către statele membre, inclusiv în cadrul Consiliului afaceri generale al UE, care a avut loc marți la Bruxelles.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a susținut înaintea Consiliului European de ce a votat împotriva României în Consiliul JAI din 8 decembrie.

„Nu este o chestiune de țară contra țară, este o chestiune de securitate. Știm că o parte din migranți au trecut prin România, poliția a investigat chestiunea asta, trebuie să găsim o soluție pentru asta”, a explicat cancelarul.

Consiliul European se reuneşte în şedinţă ordinară, la 15 decembrie 2022, pentru a aborda teme precum răspunsul Uniunii Europene (UE) la invadarea Ucrainei, preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, cooperarea UE în materie de securitate şi apărare, vecinătatea sudică.

La 12 decembrie 2022, întrebat dacă va aduce pe agenda Consiliului European din 15 decembrie tema aderării României la spaţiul Schengen, preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus că va ridica această problemă în Consiliul European.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#consiliul european, #Klaus Iohannis, #aderare Schengen , #Consiliul Europei