Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European: "Romania sustine implementarea rapida si unitara a certificatului digital COVID"

Marti, 25 Mai 2021, ora 18:59
1872 citiri
Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European: "Romania sustine implementarea rapida si unitara a certificatului digital COVID"
Klaus Iohannis. FOTO: presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni si marti, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, desfasurata la Bruxelles, context in care a subliniat sustinerea Romaniei pentru implementarea "rapida" si "unitara" a certificatelor digitale COVID la nivel european.

Liderii UE au luat nota de progresele inregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidentiind importanta mentinerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum si a continuarii eforturilor de consolidare a productiei si furnizarii de vaccinuri pe intreg teritoriul Uniunii. Sefii de stat si de guvern au subliniat importanta pastrarii unei abordari prudente, in continuare, in gestionarea pandemiei si a coordonarii in gestionarea masurilor in perspectiva sezonului estival, context in care au salutat acordul obtinut, la nivel UE, cu privire la certificatul digital COVID, a informat Administratia Prezidentiala.

Un accent deosebit a fost pus pe rolul global al Uniunii in gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida productia globala de vaccinuri anti-COVID si de a accelera procesul de donare de seruri catre statele din afara UE cu cel putin 100 de milioane de doze pana la finalul anului. Consiliul European a facut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri si a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX in acest sens.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, in interventia sa, presedintele Klaus Iohannis a reafirmat sustinerea Romaniei pentru mentinerea abordarii coordonate, la nivel UE, atat cu privire la dimensiunea gestionarii curente a crizei sanitare, cat si in ceea ce priveste demersurile de relaxare graduala a masurilor restrictive introduse de statele membre. Seful statului a evidentiat si importanta deosebita a continuarii unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alaturi de cresterea eforturilor privind producerea si asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

"Presedintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstitutionale privind Certificatul digital COVID si a subliniat sustinerea tarii noastre pentru implementarea rapida si unitara a acestor certificate la nivel european. Presedintele Romaniei a insistat asupra faptului ca utilizarea acestui certificat nu trebuie sa afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetatenilor la libera circulatie", arata Administratia Prezidentiala.

Seful statului a mai evidentiat importanta solidaritatii la nivel international, context in care a reafirmat sustinerea Romaniei pentru operationalizarea cat mai rapida a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terte, in special a partenerilor Uniunii din vecinatatea estica si din Balcanii de Vest. In acest context, presedintele Iohannis a mentionat ca Romania a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze si ca urmeaza sa doneze Ucrainei 100.000.

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Iohannis, #consiliul european, #Bruxelles, #certificate covid , #stiri Consiliul European