Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis

Vineri, 24 Martie 2023, ora 17:01
3828 citiri
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a salutat susținerea pentru Republica Moldova FOTO Captură Video

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială.

Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele de arestare emise recent de Curtea Penală Internaţională pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Alekseievna Lvova-Belova, pentru deportarea şi transferul ilegal al copiilor ucraineni din zonele ocupate. Liderii europeni au reafirmat angajamentul de a consolida presiunea asupra Federaţiei Ruse, inclusiv prin posibile măsuri restrictive suplimentare şi intensificarea eforturilor pentru evitarea eludării sancţiunilor.

„Liderii europeni au discutat despre situaţia din Ucraina, cu participarea prin videoconferinţă a preşedintelui Volodîmîr Zelenski. Consiliul European a reafirmat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin puternic Ucrainei, în plan politic, economic, militar, financiar şi umanitar. De asemenea, a fost salutat acordul recent privind livrarea urgentă de muniţie Ucrainei, inclusiv prin achiziţii comune şi prin mobilizarea unei finanţări adecvate, o sursă fiind Facilitatea europeană pentru pace”, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Consiliul European a luat notă de mandatele de arestare emise recent de Curtea Penală Internaţională pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse şi al comisarului său pentru drepturile copilului, pentru deportarea şi transferul ilegal al copiilor ucraineni din zonele ocupate. Liderii europeni au reafirmat angajamentul de a consolida presiunea asupra Federaţiei Ruse, inclusiv prin posibile măsuri restrictive suplimentare şi intensificarea eforturilor pentru evitarea eludării sancţiunilor. Totodată, Consiliul European a luat notă de extinderea Iniţiativei privind cerealele la Marea Neagră, subliniind importanţa acesteia, alături de Culoarele de Solidaritate, pentru consolidarea securităţii alimentare globale.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, în urma demersurilor susţinute ale României, liderii europeni au agreat că Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienţei, securităţii, stabilităţii, economiei şi aprovizionării cu energie a ţării în faţa activităţilor destabilizatoare ale actorilor externi, şi, respectiv, pentru parcursul de aderare la Uniunea Europeană, invitând Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea reuniune.

Preşedintele României a salutat mesajul puternic pentru Republica Moldova, arătând că un sprijin suplimentar, consistent, din partea Uniunii Europene, inclusiv prin avansarea procesului de aderare, este necesar pentru consolidarea rezilienţei acestui stat în faţa acţiunilor destabilizatoare şi a ameninţărilor cu care se confruntă din partea Federaţiei Ruse, mai indică sursa citată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
O reuniune extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre viitorul economic al Uniunii Europene, războiul din Ucraina şi...
#consiliul european, #Klaus Iohannis, #Republica Moldova, #razboi Ucraina , #stiri Klaus Iohannis