Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Raport al Consiliului Europei privind banii pe care partidele din România îi bagă în presă: „Este extrem de îngrijorător”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 03:25
5274 citiri
Raport al Consiliului Europei privind banii pe care partidele din România îi bagă în presă: „Este extrem de îngrijorător”
Consiliul Europa a făcut o serie de recomandări pentru România FOTO coe.int

Potrivit unui raport recent al Consiliului Europei privind România, oficialii europeni sunt îngrijorați asupra modului în care partidele politice finanțează mass-media pentru a „influența conținutul acestora pe baza unor contracte secrete”.

La punctul 11 al Raportului dezbătut de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, oficialii transmit că libertatea și pluralismul mass-media trebuie consolidate și că acestea sunt puse în pericol de către contractele ținute la secret dintre partide și o parte a presei.

„Situația în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-media trebuie să fie consolidată. În special, utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza unor contracte secrete este extrem de îngrijorătoare.

Acest lucru poate submina principiul libertății presei și buna funcționare a instituțiilor democratice. Cazuri emblematice de amenințări, cazuri de hărțuire și violență împotriva criticilor jurnaliști critici, dezvăluie probleme grave în ceea ce privește libertatea de exprimare”, se arată în raportul oficialilor Europeni.

PSD și PNL, „campioni” la banii băgați în presă

În 2021 partidele politice din România au fost finanțate cu 243 de milioane de lei (49 mil. euro), cu o creștere de peste 700% față de 2017, adică momentul în care parlamentarii au legiferat creșterea explozivă a subvenției.

Din suma enormă primite de partide anul trecut, cel mai mare procent din banii publici a ajuns să fie cheltuit pentru presă și propagandă (56% - 62 mil. lei). Aceeași „tradiție” s-a repetat și anul acesta, iar conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în primele șase luni din 2022, PSD și PNL au cheltuit milioane de euro pentru „presă și propagandă”. În comparație cu primele șase luni ale anului trecut, procentajul din subvenție pe care PSD și PNL o investesc în această categorie este în creștere. De exemplu, PSD a cheltuit în 2021 aproximativ 15 milioane de lei, reprezentând 66% din subvenția totală, către presă și propagandă. În 2022, social-democrații au ajuns la o sumă record investită în această categorie de 26,8 milioane de lei, reprezentând 73% din subvenția totală primită anul acesta.

O situație identică se regăsește și la PNL, care a băgat către presă și propagandă mai mult decât dublu față de 2021. Concret, de la 8 milioane de lei (66% din subvenție), liberalii au reorientat către acest segment 18 milioane de lei (73% din subvenție).

Recomandările Consiliului

La finalul raportului, Consiliul Europei a făcut și o serie de recomandări în ce privește domeniul mass-media. Astfel, Adunarea a cerut României următoarele:

• să asigure punerea în aplicare corespunzătoare a legislației existente privind accesul la informație;

• să asigure independența deplină a Consiliului Național al Audiovizualului prin stabilirea unor norme profesionale clare pentru selectarea membrilor săi și să asigure resurse bugetare adecvate;

• să asigure transparența deplină a proprietății mass-media;

• să asigure garanții specifice pentru independența editorială și să introducă cerințe legale pentru a dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și mass-media pe baza cărora se acordă fonduri publice transferate către acestea din urmă;

• să asigure investigarea și pedepsirea corespunzătoare a autorilor în cazurile de hărțuire sau de intimidare a jurnaliștilor;

Transparența privind modul în care partidele politice folosesc subvenția publică pentru a cumpăra publicitate în mass-media a fost reclamată inclusiv de către Expert Forum, care transmis într-un raport la jumătatea anului că AEP publică doar statistici pe categorii legate de cheltuirea banilor, dar nu și informații legate de contracte, pe care nu le verifică dacă le transmite partidul.

„Marile partide, dar mai ales PSD, au refuzat constant să publice aceste contracte, în ciuda insistențelor unor organizații civice; Centrul pentru Inovare Publică a acționat în judecată mai multe partide care au refuzat să furnizeze aceste informații. Singurul partid care publică din propria inițiativă lista de contracte despre cheltuieli la nivel de Secretariat General rămâne USR. Pentru alte partide putem afla parțial informația din rapoartele de venituri și cheltuieli, dar cu întârziere de un an, dar nu și pentru PSD, care cheltuie cei mai mulți bani. Lipsa unei reglementări care să oblige partidele politice să marcheze campaniile de promovare și lipsa de transparență în publicarea contractelor afectează independența media și modul de informare a alegătorilor”, arată EFOR.

În 2021 au existat mai multe momente care au determinat modificarea arbitrară a regulilor de alocare a fondurilor, prin mărirea sumei anuale pe ascuns de către Guvern, dar și prin încercarea de a acorda fonduri PPUSL, deși partidul nu ar fi avut dreptul să primească. Modificarea arbitrară a regulilor după care se alocă banii rămâne o problemă care generează instabilitate și care permite unor actori politici care nu îndeplinesc condiții necesare să obțină bani publici.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#consiliul europa, #libertatea presei, #subventie partide , #partid