Acuzațiile Rusiei că Ucraina ar fabrica o ”bombă murdară”, discutate în Consiliul de Securitate al ONU

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 19:39
1942 citiri
Acuzațiile Rusiei că Ucraina ar fabrica o ”bombă murdară”, discutate în Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU FOTO / cfr.org

Consiliul de Securitate al ONU va discuta marţi, cu uşile închise, acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fabrica o 'bombă murdară', acuzaţii respinse de Kiev şi de Occident, transmite AFP, citând surse diplomatice.

Această discuţie va avea loc la iniţiativa Rusiei, al cărei ambasador la ONU, Vasili Nebenzia, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, reiterând acuzaţiile privind o "provocare" din partea Ucrainei, potrivit textului consultat de agenţia franceză de presă.

Moscova a evocat pentru prima oară aceste acuzaţii duminică în cursul unor convorbiri telefonice pe care ministrul rus al apărării Serghei Şoigu le-a purtat cu omologii săi american, francez, britanic şi turc, evocând 'eventuale provocări din partea Ucrainei cu recurgerea la o 'bombă murdară''.

Parisul, Londra şi Washingtonul au denunţat împreună luni aceste alegaţii ale Moscovei, calificându-le drept 'false'. 'Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a utiliza această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare', se subliniază în declaraţia lor comună.

'Reamintim: Ucraina nu are arme nucleare', a notat pe Twitter misiunea britanică pe lângă ONU.

O bombă radiologică sau o 'bombă murdară' este constituită din explozibili convenţionali înconjuraţi de material radioactiv destinat a fi diseminat sub formă de praf în momentul exploziei.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să trimită "în zilele următoare" inspectori la "două situri nucleare în Ucraina", în urma acuzaţiilor Rusiei că Ucraina ar intenţiona să construiască o "bombă murdară", relatează marţi canalul francez BFMTV.

Această vizită a inspectorilor AIEA va fi efectuată la solicitarea Kievului, care dezminte acuzaţiile Moscovei.

"Am invitat oficial AIEA să trimită de urgenţă experţi la instalaţii paşnice în Ucraina, unde Rusia pretinde în mod fraudulos că s-ar dezvolta o bombă murdară", a indicat pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

"Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost întotdeauna şi rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns", a adăugat Kuleba.

"Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este în temă cu declaraţiile făcute duminică de Federaţia Rusă cu privire la presupuse activităţi la două situri nucleare din Ucraina", a precizat aceasta într-un comunicat. Această organizaţie a ONU subliniază că cele două situri au fost inspectate cu regularitate anterior de experţii săi, iar unul dintre ele fusese inspectat în urmă cu o lună, potrivit BFMTV.

"Toate constatările noastre până acum au fost în conformitate cu declaraţiile de garanţii ale Ucrainei. Nu a fost descoperită nicio activitate sau material nuclear nedeclarat", a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA.

Obiectivul acestor noi vizite este de a detecta orice posibilă activitate sau material nuclear nedeclarat. Deşi în comunicatul său AIEA nu menţionează ce situri vor fi inspectate, agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti a indicat Uzina de îmbogăţire a mineralelor din estul ţării din regiunea Dnipropetrovsk şi Institutul de cercetare nucleară din Kiev.

Acuzaţiile Moscovei intervin în timp ce armata rusă întâmpină dificultăţi pe câmpul de luptă în estul şi sudul Ucrainei, unde forţele ucrainene îşi continuă acţiunile ofensive începute la sfârşitul lunii august. Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, într-o agresiune fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Un om de ştiinţă rus, Aleksandr Kuranov care a lucrat la tehnologii hipersonice a fost condamnat joi, 18 aprilie, la 7 ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis...
#Consiliu, #ONU, #Rusia, #acuzatii, #Ucraina, #bomba murdara , #ONU