Fostul consilier al lui Putin care și-a dat demisia după invazia din Ucraina are probleme grave de sănătate

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 22:02
4295 citiri
Fostul consilier al lui Putin care și-a dat demisia după invazia din Ucraina are probleme grave de sănătate
Anatoli Ciubais, fost consilier al lui Putin care l-a lăsat baltă pe liderul de la Kremlin după invazia din Ucraina. FOTO: Facebook

Unul dintre cei mai importanţi reformatori liberali ai Rusiei, Anatoli Ciubais, ar avea probleme grave de sănătate, după ce a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Consilierul lui Putin care a părăsit Rusia în ceea ce a fost văzut ca un protest împotriva războiului este în stare gravă, cu o tulburare imunitară rară, relatează apropiații lui. Ksenia Sobchak relatează că experți în costume contra substanțelor periculoase au sosit să-l ia după ce s-a îmbolnăvit”, transmite pe Twitter jurnalistul de investigații Christo Grozev.

Acesta face referire la, Ksenia Sobchak fiica lui Anatoly Sobchak, fost primar al Sankt Petersburgului, și ea jurnalistă.

Anatoli Ciubais, considerat unul dintre cei mai importanţi reformatori liberali ai Rusiei, a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, a dezvăluit pentru Reuters, la sfârșitul lunii martie, o sursă familiarizată cu această problemă.

Potrivit sursei, care a făcut dezvăluirea sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais a părăsit teritoriul Federaţiei Ruse şi nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

Anatoli Ciubais este cea mai marcantă personalitate care s-a retras dintr-o funcţie oficială după ce Rusia declanşat aşa-zisa „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Ciubais, considerat arhitectul reformelor economice post-sovietice, a fost mai demult şeful de cabinet al preşedintelui rus Boris Elţin.

El a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care a condus-o din 2008. În funcţia de reprezentant special, Ciubais avea sarcina de a atinge „obiective de dezvoltare durabilă”.

Contactat la telefon de Reuters pentru a comenta asupra informaţiei, Anatoli Ciubais a pus capăt apelului.

Cine este Anatoli Ciubais și cum a văzut Kremlinul plecarea lui

Mulţi oameni îl acuză pe Ciubais de faptul că a permis unui grup mic de magnaţi să se îmbogăţească în timpul campaniei de privatizare din 1990, în timp ce milioane de ruşi au fost lăsaţi în sărăcie în contextul colapsului economic.

În ultimii ani, Anatoli Ciubais a continuat să pledeze pentru reforme economice şi a fost una dintre cele mai marcante personalităţi asociate cu guvernul rus.

În 2010, Ciubais a atenţionat că ascensiunea fascismului este singura mare ameninţare pentru Rusia şi ar putea distruge ţara, aminteşte Reuters.

Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt „trădătorii” în Rusia.

„Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare”, a declarat imediat după invazia din Ucraina purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Un număr nedeterminat, dar important de ruşi au părăsit Rusia în ultimele luni din cauza înăspririi controlului de către Moscova de la începutul invaziei din Ucraina la 24 februarie.

Vine ”prăpădul” peste Putin: Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică VIDEO
Vine ”prăpădul” peste Putin: Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică VIDEO
Războiul lui Putin din Ucraina se află într-o continuă dinamică, chiar dacă a trecut și de borna de 26 de luni de la începerea invaziei. Experții consideră că foarte probabil va veni...
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Rusia a vizat de mult infrastructura cheie a Ucrainei, dar evoluțiile recente sunt mult mai grave și mult mai devastatoare. În același timp, în scurt timp, lui Putin i se ia ”arma” din...
#consilier Putin invazie Ucraina, #stare grava, #razboi Ucraina , #Rusia