Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din 2014. Adâncirea conflictului între Rusia și Occident crește panica la burse

Marti, 22 Februarie 2022, ora 22:36 2360 citiri
Germania a decis înghețarea proiectului Nord Stream după ce Rusia a recunoscut independența separatiștilor din estul Ucrainei FOTO Pixabay

Decizia Rusiei de a trimite trupe în estul separatist al Ucrainei și anunțul Germaniei privind înghețarea proiectului Nord Stream au determinat marți, 22 februarie, o creștere uriașă a prețului petrolului, atingând cel mai ridicat nivel din 2014.

”Pieţele văd situaţia ca pe o detensionare a crizei şi speră că se va sfârşi aici conflictul”, a declarat Bob Yawger, director pentru piaţa energiei la Mizuho.

Preţul ţiţeiului Brent, indicatorul de referinţă global, a crescut cu 1,26 dolari, sau cu 1,3%, la 96,65 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2014, de 99,50 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) de referinţă pe piaţa americană a crescut cu 1,87 USD, sau cu 2,1% faţă de închidere de vineri, la 92,94 dolari pe baril, piaţa fiind închisă luni pentru o sărbătoare legală.

Petrolul WTI a atins, de asemenea, marţi, un maxim al ultimilor şapte ani, de 96 de dolari pe baril.

Criza din Ucraina a adăugat un sprijin suplimentar pentru o piaţă a petrolului cu preţuri în creştere şi o ofertă redusă, pe măsură ce cererea îşi revine după pandemia de Covid-19.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au rezistat apelurilor unor ţări, între care SUA, de a mări mai rapid livrările.

Un oficial britanic a declarat marţi că intrarea Rusiei în Ucraina a creat o situaţie la fel de gravă precum criza rachetelor cubaneze din 1962, când o confruntare dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică a adus lumea în pragul războiului nuclear.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News