Mircea Geoană anunță că grupul de luptă al NATO în România ar putea fi creat mai devreme: ”Peste 100 de aeronave militare se află în stare de maximă alertă”

Marti, 22 Februarie 2022, ora 23:04
4209 citiri
Mircea Geoană anunță că grupul de luptă al NATO în România ar putea fi creat mai devreme: ”Peste 100 de aeronave militare se află în stare de maximă alertă”
Mircea Geoană a anunțat că NATO este la un nivel de vigilență ridicat FOTO Facebook / Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat marți, 22 februarie, că Alianța se așteaptă ca Rusia să continue mișcările de trupe în Ucraina, după decizia de a le trimite în estul separatist al țării.

”Decizia Federației Ruse e o escaladare masivă a unei situații de securitate deja foarte complicate. Asistăm la încălcarea flagrantă a tuturor principiilor și normelor de drept internațional. Asistăm, de fapt, la o invazie fățișă, reînnoită la adresa Ucrainei. Evaluarea noastră este că acest pas nu este sfârșitul ci, probabil, doar începutul unui plan mai larg de continuare a activităților militare ostile la adresa Ucrainei suverane și independente.

Constatăm în continuare mobilizarea 150.000 de forțe militare ruse pe toate cele trei laturi ale Ucrainei, inclusiv în Crimeea. Asistăm la o mobilizare neobișnuită și amplasarea unor componente ale forțelor militare rusești în dispozitiv de luptă, gata de atac în clipa în care vor primi, eventual, un ordin.

De aceea, nu vedem în acest moment vreun semn de dezescaladare și de aceea, așa cum am făcut-o în ultimele luni de zile, transparent, spunem lucrurilor pe nume și credem că planurile Federației Ruse nu se încheie cu această așa-zisă declarație de independență a celor două provincii, ci reprezintă doar începutul unor planuri agresive la adresa Ucrainei”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Acesta a vorbit despre ajutorul pe care NATO îl poate da Ucrainei în acest context, ținând cont că nu este membru al Alianței.

”Ucraina nu este membru NATO și nu se bucură de această garanție de securitate pe care Articolul 5 ne-o oferă celor din NATO. Dar asistăm în această perioadă la sprijin consistent din partea noastră, politic, practic. Echipele pe zonă cibernetică, pe zonă de combatere a luptei hibride, a dezinformării ajută partenerii din Ucraina. În plan bilateral, foarte multe țări acordă sprijin, inclusiv echipamente militare defensive, Ucrainei. Un pachet financiar semnificativ pentru Ucraina, dar și pentru Moldova și Georgia, pentru că aceste țări, chiar dacă nu sunt în acest iureș militar și politic au avut de suferit direct sau indirect de pe urma acestei situații”, a mai spus Geoană.

Oficialu NATO a salutat și decizia Germaniei de a sista și de a retrage certificatul tehnic pentru conducta Nord Stream 2, catalogându-l drept un ”gest foarte puternic”.

În ceea ce privește țara noastră, Mircea Geoană a anunțat că NATO va trimite mai mulți militari în Europa de Est, urmând ca grupul de luptă din România să fie operaționalizat mai rapid.

”Pentru grupul de luptă găzduit de România și condus de Franța, la care anticipăm și alți aliați care vor participa, anticipăm ca timpul necesar pentru operaționalizarea acestuia să fie comprimat din cauza situației pe care o avem. De asemenea, comandanții militari și liderii politici ai NATO lucrează la suplimentarea posturii militare pe flancul estic vom vedea prezență suplimentară.

În plus față de acest lucru, peste 100 de aeronave militare NATO se află în stare de maximă alertă, peste 120 de nave militare ale NATO patrulează mările – Marea Nordului, Marea Mediterană, Marea Neagră și Marea Baltică.

Suntem la un nivel de vigilență ridicat. Vom lua măsuri proporționale și neescalatorii. Mesajul pe care vreau să-l dau este că fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, inclusiv teritoriul românesc, este sub protecția reală, autentică și extrem de energică a Articolului 5 al NATO”, a mai sus Geoană.

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#conflict Rusia Ucraina, #Mircea Geoana, #NATO, #grup de lucru, #flancul estic , #stiri Mircea Geoana