USR cere sancțiuni rapide din partea comunității internaționale împotriva Rusiei: ”Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei”

Luni, 21 Februarie 2022, ora 23:30
1825 citiri
USR cere sancțiuni rapide din partea comunității internaționale împotriva Rusiei: ”Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei”
USR condamnă acțiunile agresive al Rusiei FOTO Dacian Cioloș / Facebook

Europarlamentarul USR Dacian Cioloş și liderul interimar al partidului, Cătălin Drulă, au condamnat luni seară, 21 februarie, decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaște independența estului separatist al Ucrainei.

”Pacea din Europa, menţinută cu greu de zeci de ani, este ameninţată acum de acţiunile agresive ale lui Vladimir Putin, care pare că vine dintr-o lume căreia noile generaţii nu-i mai aparţin. Preşedintele Federaţiei Ruse tocmai a rupt încă două teritorii din Ucraina sub ameninţarea a trei sferturi din armata sa masată la graniţa de vest. Modul brutal în care Putin ignoră tratate internaţionale şi acorduri, unele semnate chiar de el, este absurd şi dincolo de logica diplomatică”, a declarat Dacian Cioloş.

Europarlamentarul USR consideră că este nevoie ”de un efort coordonat, ferm şi rapid al întregii comunităţi internaţionale pentru a opri această agresiune”.

”Blocarea conturilor şi afacerilor întregului anturaj al lui Putin trebuie să intre imediat în vigoare. Preşedintele Federaţiei Ruse semnează „decrete de recunoaştere a unor republici” de parcă ar fi făcătorul şi desfăcătorul de ţări, într-o lume în care cei care se cred atotputernici modelează lumea din jur după propriul interes de preamărire. Europa şi popoarele europene fac eforturi de decenii să înveţe lecţiile de învăţat din cele două războaie mondiale, pentru ca lumea viitorului să construiască în pace, nu să reconstruiască pe ruinele războiului”, a mai afirmat Cioloş.

La rândul său, preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a denunțat încălcarea legislației internaționale de către Rusia și a pledat pentru sancțiuni.

”Rusia încalcă legislaţia internaţională şi denunţă unilateral acordurile de la Minsk prin recunoaşterea aşa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violenţă. Sancţiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situaţie. Fiecare ţară are dreptul să-şi stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia - sub ameninţarea armelor - ce să facă sau ce să nu facă”, a arătat Drulă.

El a adăugată că ”este datoria României, ca stat membru NATO şi al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertăţii şi al democraţiei”.

”Scenariul la care asistăm nu este unul nou. Istoria ne aminteşte că acelaşi lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseţia de Sud şi, foarte recent, în Crimeea. Cu un amestec de fake news şi rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eşuat lamentabil şi nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”, a conchis liderul interimar al USR.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#conflict Rusia Ucraina, #USR, #Dacian Ciolos, #catalin drula, #Vladimir Putin, #independenta est separatist ucraina , #Rusia-Ucraina