Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar

Joi, 11 August 2022, ora 13:14 4444 citiri
PSD și PNL se războiesc din cauza unei grădinițe FOTO Pixabay

PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a venit la inițiativa liberalilor și a fost finanțat de guvernul de la Budapesta.

Președintele PSD Huedin Oana Goga a declarat că salută investiția Guvernului Ungariei însă subliniază că de grădiniță ar trebui să beneficieze toți copiii orașului, indiferent de naționalitate, conform Cluj24.

”Din păcate ne-am înșelat și aplicând politica >, se solicită într-o ședință extraordinară de consiliu, preluarea și bugetarea noii clădiri în care să funcționeze o grădiniță doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari!”, a transmis Oana Goga într-un mesaj pe Facebook. Aceasta din urmă este și consilier local în Huedin.

Goga mai notează că PSD Huedin va vota proiectul numai în anumite condiții, una dintre ele fiind ca grădinița să accepte toți copiii orașului, indiferent de naționalitate și închiderea a două alte grădinițe care ar fi amplasate în interiorul a două clădiri vechi și „improprii actului educațional”.

„1-Noua clădire să fie sediul modern pentru TOȚI copiii orașului, indiferent de naționalitate (bugetul orașului este constituit din taxe și impozite de la toți cetățenii și nu putem să distribuim fonduri bugetare discreționar)

2-Închiderea celor două Grădinițe existente de pe strada Horea si Ecaterina Varga, cu clădiri vechi și improprii actului educațional, comasarea copiilor în noul sediu, centrarea fondurilor bugetare și dezvoltarea unei Grădinițe multiculturale, multietnice, cu predare în limba română și maghiară”, a transmis reprezentantul PSD.

Nouă grădiniță cu predare în limba maghiară ar avea 5 grupe, din care 4 de grădiniță și una antepreșcolară, imobilul aparținând Bisericii Reformate din Ardeal.

Proiectul de hotărâre privind funcționarea noii grădinițe cu predare doar în limba maghiară, inițiat de primarul Mircea Moroșan (PNL), de va fi supus votului îm ședința Consiliului Local Huedin de vineri, 12 august, de la ora 10.

În Consiliul Local Huedin, format din 15 consilieri, PNL are 6 voturi, PSD și UDMR câte 3, USR are 2 voturi și mai este și un consilier independent, astfel că PNL și UDMR au majoritate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News