De ce mocnește de 30 de ani conflictul dintre romi și români la Bolintin. Gelu Duminică: ”Butoiul de pulbere a rămas cu fitilul aprins”

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 11:50
8861 citiri
De ce mocnește de 30 de ani conflictul dintre romi și români la Bolintin. Gelu Duminică: ”Butoiul de pulbere a rămas cu fitilul aprins”
Orașul Bolintin, zonă specială de siguranță publică FOTO: Captură Facebook

Cazul șoferului de microbuz român ucis cu piatra de un etnic rom, pe un drum din județul Giurgiu, la 20 de kilometri de București, a readus în prim-plan o problemă gravă între cele două comunități.

Conflictele etnice în zona localităților Bolintin Vale și Deal nu sunt o noutate, ci datează de zeci de ani.

Localnicii de etnie română se declară terorizați de etnicii romi, iar din cauza revoltei, Ministerul de Interne a trimis în zonă forțe de la București. De câteva zile, în localitatea Bolintin Vale ”a fost constituită zonă specială de siguranță publică, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică”, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă.

Șeful IPJ Giurgiu a fost schimbat din funcție, iar în locul său a fost adus șeful Poliției Sectorului 1 din București.

În acest moment, pe raza orașului Bolintin Vale, sunt prezente forțe suplimentare din cadrul structurilor Poliției Române și Jandarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

Crime interetnice comise acum 30 de ani au rămas în memoria oamenilor

Primul conflict grav dintre romii și românii din zonă a avut loc în aprilie 1991. Atunci, în noaptea de 6-7 aprilie, în Duminica Paştelui, în Bolintin Deal, un etnic rom a înjunghiat mortal un student care refuzase să-l ia cu maşina. Localnicii s-a răsculat, 21 de locuinţe au fost incendiate, iar alte cinci au fost puse la pământ.

Au fost ocolite casele romilor care erau integrați.

Romii au fugit, dar pe 7 mai 1991, câţiva dintre ei au încercat să revină în localitate, mutându-se în casele neincendiate în aprilie. Alarma a fost dată din nou şi câteva sute de localnici au incendiat şi aceste case.

În anul 1992, în intervalul 16-18 mai, după un scenariu asemănător, după ce un rom ucide un român, localităţile Ogrezeni şi Bolintin Vale alte 25 de case aparţinând romilor au fost incendiate, arată G4 Media.

După aproape 20 de ani statul români le-a plătit rromilor despăgubiri de 550.000 de euro, dar familiile țiganilor implicate în conflictul interetnic de atunci nu au mai revenit niciodată să locuiască în cele trei localități.

Gelu Duminică: ”Pentru ca cele două comunități să conviețuiască ar fi trebuit să se implice școala, bisericile, ONG-urile”

Sociologul de etnie romă, Gelu Duminică, a reamintit conflictul din 1991, într-o postare pe pagina sa de Facebook și a indus ideea că acel conflict nu a fost de fapt închis niciodată.

”În 1991, în Bolintin Vale a avut loc un conflict interetnic între romi și români care s-a soldat chiar și cu pierderea unor vieți omenești. În plus, zeci de case au fost incendiate și sute de oameni au fost terorizați luni de zile. În ciuda aplanării conflictului prin intervenția forțelor de ordine, butoiul de pulbere a rămas cu fitilul aprins.

Pentru că cele două comunități să conviețuiască în pace, devenind una singură, pe lângă intervenția forțelor de ordine ar fi trebuit să intervină autoritatea locală, școală, bisericile și bineînțeles ONG-urile”, a scris Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.

Proiecte pentru incluziunea romilor, analizate pe motiv de fraudă

Gelu Duminică a mai explicat că proiecte care ar fi ajutat la incluziunea romilor în acele comunități locale ar fi fost refuzate de autoritățile locale.

”În 2018, sprijinul pe care fundația noastră l-a oferit școlii din localitate pentru a lucra cu copiii romi altfel decât o făcea până atunci, a fost refuzat (pentru cei interesați pot pune la dispoziție inclusiv scrisoarea prin care am fost anunțați acest lucru).

Știu că și înaintea noastră, sprijinul oferit de alte ONG-uri rome a fost refuzat și că autoritatea locală nu a vrut să lucreze istoric cu organizațiile din domeniu. În cazul nostru, motivul a fost banii mulți pe care îi gestiona pe subiect, Primăria Bolintin (și școală) fiind angrenate în proiecte de câteva milioane de euro taman pentru incluziunea romilor din localitate, prin acces la educație de calitate dar și pentru dezvoltarea unui număr de 7 afaceri pentru comunitatea dezavantajată de romi din localitate. Și bineînțeles, prezența noastră în localitate i-ar fi încurcat....

Acum, rata de abandon școlar în rândul comunității de elevi romi în 2018-2019 era de peste 40% și sunt sigur că pandemia nu a rezolvat problema, ba chiar din contră.

Despre afacerile care trebuiau făcute pentru a asigura locuri de muncă, (pentru care s-a alocat un buget de 7,5 milioane lei), gurile rele spun că a participat toată lumea însă fondurile au ajuns unde trebuie.

Știu aproape sigur că ambele proiecte sunt super-verificate de organele de control, existând suspiciuni serioase de fraudă. Pe lângă aceste proiecte, în ultimii 30 ani, autoritatea locală a gestionat numeroase alte proiecte”, a mai scris Gelu Duminică.

”Sigur că îmi este rușine de ceea ce se întâmplă în Bolintin. Ca rom, ca român, ca activist civic, ca om”

Sociologul spune că îi este rușine de ceea ce se întâmplă între comunitățile din Bolintin, nu numai pentru că face parte din etnia romă ci și ca român și ca om.

”Sigur că îmi este rușine de ceea ce se întâmplă la Bolintin. Ca rom, ca român, ca activist civic, ca om. Din păcate, doar pe termen foarte scurt, și doar în momente de criză, soluția este reprezentată de intervenția forțelor de ordine. În rest, dezvoltarea reală trebuie să fie prezentă”, a precizat Gelu Duminică pe Facebook.

Prefectul județului Giurgiu: ”Nu este niciun pericol”

Prefectul județului Giurgiu, Aneta Matei, a declarat joi, 13 ianuarie, că oamenii protestează paşnic şi "nu este niciun pericol în momentul de faţă". Se pare că nu își aduce aminte de conflictele interetnice care persistă de zeci de ani în județul pe care îl conduce.

„Este un conflict între localnici și un grup de etnici. Un cetățean a fost atacat cu pietre, iar după câteva zile a decedat. Revolta este împotriva minorității. Oamenii protestează pașnic, dar doresc să-și expună nemulțumirile și să le oferim soluții. De-a lungul timpului au mai fost astfel de conflicte, înțeleg.

Pentru cei care protestează în seara asta, mesajul meu este să aibă puțină răbdare, să discutăm, apoi fiecare instituție a statului să ia măsurile care se impun, potrivit legii, în speța de față.

Oamenii sunt nemulțumiți că sunt câteva familii de etnici care au venit aici și care și-au stabilit locuințele aici, și nu au documentele în ordine. Primarul le explică acum ce demersuri a făcut și în ce stadiu sunt acestea”, a declarat Aneta Matei, prefectul județului Giurgiu, conform Digi 24.

Crima care a scos oamenii în stradă

Duminică seara, 9 ianuarie, un tânăr a avut un conflict cu un șofer de microbuz în Bolintin Vale și l-a lovit pe acesta cu o piatră în cap. Victima a fost dusă la spital, unde a decedat.

Nepotul victimei a povestit pentru presă cum s-a întâmplat totul.

”Unchiu-miu a crezut ca ei vor să meargă la Bucureşti. A zis hai să îi luăm. A urcat unul în maşină, a început să caute pe acolo, şi după au început să îl înjure, să dea bere pe el... i-au făcut pană la maşină cu un cuţit”, a spus Ştefan - nepotul șoferului ucis.

După un schimb acid de replici, tânărul a luat o piatră şi l-a lovit în zona capului pe şofer. Victima s-a prăbuşit la pământ şi a fost transportată la un spital din Capitală, dar şi-a dat acolo ultima suflare. Atacatorul a fost reţinut.

Oamenii au ieșit în stradă pentru a cere autorităților locale măsuri urgente de protecție.

”Au venit, s-au stabilit la noi aici şi în scurt timp au început problemele. S-a furat foarte mult, foarte multe scandaluri, foarte multe intimidări la adresa oamenilor din localitate”, a declarat un localnic pentru Observator.

Iar un alt cetățean din localitate spune că se teme pentru viața lui.

”S-a întâmplat să fim jefuiţi, noapte de noapte, zi de zi stăm cu teamă pentru că intră în casă, îţi pune cuţitul la gât, a furat şi a plecat”.

Până să ajungă în faţa Primăriei, protestatarii au trecut şi au huiduit prin faţa caselor celor pe care îi acuză că îi terorizează. Au fost calmaţi de politişti care au tras un foc de avertisment în aer.

Pentru a calma spiritele, poliţiştii au fost nevoiţi să tragă un foc de avertisment în cursul serii de 12 ianuarie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#conflict interetnic bolintin, #romi giurgiu, #crima rom bolintin, #Gelu Duminica sociolog , #crima