Viitorul Europei se construiește de la firul ierbii

Vineri, 13 Mai 2022, ora 22:24
6031 citiri
Viitorul Europei se construiește de la firul ierbii
François Decoster, președintele Renew Europe/ FOTO: Renew Europe

Fie că privesc departe în viitor pentru orientări strategice sau mai aproape de prezent pentru o nouă legislație, factorii de decizie din UE au nevoie de lideri locali și regionali care să le arate cum funcționează Uniunea pe teren, susține François Decoster, președintele Renew Europe (Comitetul European al Regiunilor), vicepreședintele Hauts-de-France și primarul orașului Saint-Omer.

„Imaginați-vă următorul scenariu într-o municipalitate mică: primarul este informat că școala locală are mare nevoie de renovare, așa că primarul instruiește echipele municipale să găsească finanțarea necesară și să supravegheze lucrările odată ce finanțarea a fost asigurată, dar pe tot parcursul procesului. primarul nu vizitează niciodată școala.

În circumstanțe normale, un astfel de scenariu este de neconceput într-un astfel de tip de municipalitate. Cetăţenii unei comunităţi locale au acces direct la liderul local şi se aşteaptă la prezenţă fizică, proximitate şi înţelegere“, spune François Decoster, citat de euractiv.fr.

„Cu toate acestea, cu cât comunitatea politică este mai mare, cu atât este mai greu pentru liderul politic să inspecteze fizic fiecare loc unde este necesară acțiune politică. Cu toate acestea, în timp ce cetățenii marilor comunități politice înțeleg că nu pot cere prezența fizică de la liderii lor așa cum ar face-o de la cei mai apropiați lideri locali, cererea lor de înțelegere nu scade și cu cât simt că nu sunt înțeleși, cu atât este mai mare frustrarea lor.

Primarul unui oraș mare sau un președinte regional poate doar să viziteze cartierele și orașele prioritare, dar pentru a avea informații exacte despre zonele rămase, trebuie să se bazeze pe viceprimari sau miniștri regionali, parlamentari regionali și consilieri locali.

Prim-miniștrii statelor naționale trebuie să fie extrem de selectivi și, prin urmare, se bazează mult pe miniștri naționali, membri ai parlamentului, lideri regionali și locali, funcționari publici, societatea civilă și mass-media.

Luați în considerare acum Uniunea Europeană: o comunitate politică de 450 de milioane de cetățeni, 24 de limbi oficiale, 27 de state membre, peste 250 de regiuni și peste 80.000 de municipalități.

Deși președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European, ceilalți 26 de comisari europeni și cei 705 deputați ai Parlamentului European depun eforturi mari pentru a vizita diferite părți ale Uniunii pentru a o înțelege mai bine, este pur și simplu imposibil pentru ei să aibă un imagine suficient de precisă a modului în care funcționează Uniunea pe teren, dacă se bazează exclusiv pe aceste vizite.

Chiar și contactele lor regulate cu prim-miniștrii și miniștrii naționali nu le pot oferi decât o imagine foarte neregulată, iar într-o comunitate politică atât de diversă precum UE, informații detaliate și de încredere sunt absolut necesare, pe de o parte, pentru a oferi calitate. legislația și reglementările și, pe de altă parte, să se asigure că cetățenii simt că sunt auziți și înțeleși. Deci, ce se poate face pentru a conecta liderii UE la realitatea de pe teren?

Cu peste un milion de reprezentanți aleși în mod democratic la nivel local și regional, care sunt responsabili în mod colectiv pentru jumătate din toate investițiile publice din Uniunea Europeană, răspunsul este dureros de evident: cu cât factorii de decizie din UE se implică mai mult cu liderii subnaționali, cu atât vor înțelege mai bine Uniunea pe care o guvernează, cu atât legislația va fi mai bună și cu cât cetățenii europeni se vor simți auziți și înțeleși“, subliniază François Decoster.

„Procesul de luare a deciziilor al Uniunii este complex și de mulți ani unii au considerat că implicarea liderilor subnaționali în acest proces ar spori complexitatea cu puține beneficii.

Acest lucru a dus la faptul că instituția numită Comitetul European al Regiunilor, creată în anii 1990, pentru a conecta Uniunea cetățenii a fost prea des marginalizată, trecută cu vederea și subfinanțată sever timp de mai bine de un sfert de secol. Dar, din fericire, cei care gândesc așa se află într-o minoritate în scădere.

Membrii Comisiei Europene și o majoritate tot mai mare de membri ai Parlamentului European au realizat de mult că obiectivele Uniunii nu pot fi atinse fără un parteneriat strâns cu cei care sunt responsabili pentru 50% din toate investițiile publice din Uniune și care sunt cel mai bine plasat pentru a dezvălui la nivel european modul în care funcționează Uniunea pe teren.

Și acest lucru a fost reflectat acum în raportul final elaborat de Conferința privind viitorul Europei, prezentat în data de 9 mai, Ziua Europei, la Strasbourg.

Împreună cu președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, președinții celorlalte grupuri politice din CoR și alți 23 de reprezentanți regionali și locali, am lucrat în ultimele douăsprezece luni ca membru al Conferința pentru a se asigura că, în viitor, Uniunea este mai bine conectată cu cetățenii, conștientă de realitatea diversă a cetățenilor și teritoriilor săi, mai bine informată cu privire la modul în care funcționează legislația și ce legislație nouă este necesară (sau nu este necesară) și, prin urmare, în cele din urmă, mai eficient și beneficiind de un sprijin mai puternic din partea cetățenilor săi“, mai susține președintele Renew Europe.

Astfel, Conferința solicită un rol sporit al CoR în arhitectura instituțională în ceea ce privește chestiunile cu impact teritorial; o definiție comună a subsidiarității pentru a clarifica dacă deciziile ar trebui luate la nivel european, național sau regional; și pentru o mai mare implicare a parlamentelor regiunilor cu competențe legislative;

Conferința solicită, de asemenea, crearea unei scheme de consilieri UE care să încurajeze municipalitățile să numească unul dintre consilierii lor pentru a urmări îndeaproape activitățile Uniunii pentru a-și informa cetățenii și colegii din consiliu; și există multe alte cereri de colaborare pe mai multe niveluri în ceea ce privește locurile de muncă, educație, coeziunea socială, migrație, cultură, tranziția energetică și sănătate, pentru a numi doar câteva.

La ședința plenară finală a Conferinței, președintele CoR a anunțat că, în cazul unei modificări a tratatului, CoR va solicita schimbarea denumirii pentru a reflecta mai bine activitatea sa și realitatea Uniunii: din partea Comitetului European al Regiunilor. către Adunarea Europeană a Regiunilor și Municipiilor.

„Conferința și rezultatele sale reprezintă o piatră de hotar istorică în procesul lung de conectare a Uniunii Europene cu realitatea de pe teren. Să sperăm că este un punct fără întoarcere și că, de dragul viitoarei Uniri, se dezvoltă un parteneriat adevărat și eficient între UE și guvernele subnaționale, astfel încât cetățenii europeni să se simtă auziți și înțeleși“, a concluzionat François Decoster.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#conferita privind viitorul europei, #dezbateri, #propuneri, #cetateni, #Comitetul European al Regiunilor , #Viitorul Europei
Comentarii